Srbija

Ponedeljak, 15.12.2014.

12:49

U banku samo za kredit i štednju

Predlogom pet finansijskih zakona, Centralna banka daje doprinos reformama koje se sprovode u Srbiji i procesu pridruživanja EU, kaže Jorgovanka Tabaković.

Izvor: Tanjug

Default images

Predstavljajući Predlog novog zakona o osiguranju, koji se razmatra po hitnom postupku, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je na sednici Skupštine Srbije rekla da će to biti kvalitativni iskorak u sektoru osiguranja u Srbiji, koji će doprineti i većem dolasku stranih investitora u našu zemlju.

Ona je napomenula da je o tom zakonskom predlogu pozitivno mišljenje dala i Evropska komisija i da su predložena rešenja o osiguranju usklađena sa direktivama EU. Novim zakonskim propisom biće rešen problem nemogućnosti istovremenog obavljanja poslova životnih i neživotnih osiguranja, a unapređene su odredbe koje se odnose na osnivanje, poslovanje i korporativno upravljanje akcionarskim društvima za osiguranje i reosiguranje, a u celini je preuzeta iz evropskih direktiva, objasnila je Tabaković.

U Predlogu zakona o osiguranju pojednostavljeni su i kriterijumi za izdavanje dozvola i saglasnosti NBS, a maksimalno je pojačana zaštita prava i interesa osiguranika, kazala je Tabaković, ocennivši da je delatnost osiguranja regulisana preciznije, celovitije i modernije.

Tabaković je predočila da je maksimalno pojačana zaštita prava i interesa osiguranika, korisnika osiguranja i trećih oštećenih lica, a uređena je i obaveza informisanja ugovarača osiguranja o svim pitanjima vezanim za ostvarivanje prava iz osiguranja.

Nadzor NBS ostaje posvećen zaštiti građana i privrednih subjekata kao osiguranika, ugovarača osiguranja, korisnika osiguranja i trećih oštećenih lica, a kontrolne aktivnosti, shodno novim odredbama, podići će svoju brzinu i delotvornost, kazala je Tabaković.

Kanali prodaje osiguranja regulisani su preciznije, a odustaje se od dosadašnjeg rešenja koje je zahtevalo da se poslovi posredovanja i zastupanja u osiguranju mogu obavljati isključivo po osnovu radnog odnosa. U praksi se to pokazalo kao kontraproduktivno, tako da se dozvoljavaju i druge forme pravnih odnosa, što bi trebalo da bude i podstrek smanjenju sive ekonomije.

Kompletno su inovirane zakonske odredbe ekonomskog karaktera, na način da su kapital i njegova adekvatnost, tehničke rezerve, odnosno investiciona aktivnost društava za osiguranje, regulisani kvalitetnije, navela je Tabaković, koja očekuje da na taj način bude obezbeđena bolja solventnost u delatnosti osiguranja, pri čemu je dat i veći podsticaj razvoju finansijskog tržišta.

Novim zakonskim predlogom data je mogućnost NBS da izriče novčane kazne društvima za osiguranje u slučaju kršenja zakona, što će dovesti do povećanja njihove discipline na tržištu, rekla je guverner NBS.

Govoreći o Predlogu zakona o platnim uslugama, Tabaković je rekla da se radi o potpuno novom zakonu koji bi, uvođenjem platnih institucija i institucija elektronskog novca, trebalo da omogući veću konkurenciju u platnom prometu.

Novim zakonom biće uređene tri oblasti: platni sistem zemlje, elektronski novac i platni promet, rekla je Tabaković i ukazala da će novim zakonom biti povećana zaštita korisnika tih usluga i povećana konkurentnost na tržištu.

U Predlogu zakona o platnim uslugama navedeno je da će taj propis omogućiti veću i raznovrsniju ponudu kratkoročnih kredita, kreditnih i platnih kartica, niže troškove provizije prilikom plaćanja, manje troškove konverzije valuta, poslovanja i povoljnijeg investicionog ambijenta, uz otvaranje novih radnih mesta.

Tabakoković je objasnila da će usvajanjem ovog zakona građanima biti omogućeno da brzo i jednostavno, bez odlaska u banku i uz znatno niže troškove, šalju i primaju novac iz inostranstva, da obavljaju sve vidove plaćanja i naplate, da koriste posebne vrste kreditnih i platnih kartica koje mogu biti namenjene za odredjenu vrstu kupovine i koje ne moraju biti vezane za tekući račun.

Građani će moći da koriste platne kartice uz kontrolu troškova (namenjene roditeljima), imaće bezbednije i sigurnije plaćanje, na internetu i preko mobilnih mreža, dodala je ona.

Zaštita korisnika platnih usluga biće unapređena, naročito građana i preduzetnika i poljoprivrednih gazdinstava, koja je do sada bila ograničenog obima i nedovoljna, što će povećati sigurnost poslovanja ovih korisnika.

Prema njenim rečima, Predlog novog zakona je predvideo obavezu njihovog blagovremenog i tačnog informisanja o svim podacima relevantnim za njihov ugovorni odnos u vezi s platnim uslugama i izvršenim plaćanjima, kao i pojačanu i detaljniju odgovornost pružalaca platnih usluga za izvršenje platnih transakcija.

NBS će uspostaviti jedinstveni nadzor nad poslovanjem svih učesnika na tržištu platnih usluga, čime će se obezbediti sigurnost za sve korisnike ovih usluga koji su do sada to činili na sopstveni rizik, kazala je Tabaković.

Novi Zakon o platnim uslugama predvideo je uvođenje jedinstvenog registra računa i za građane, jer već postoji za pravna lica, rekla je ona i dodala da jedinstveni registar računa neće biti javno dostupan, a radi veće efikasnosti rada sudova, MUP-a i drugih institucija.

NBS je uputila u skpštinsku proceduru i predlog izmena i dopuna Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, predlog izmena i dopuna Zakona o deviznom poslovanju i Predlog izmena i dopuna Zakona o zastiti korisnika finansijskih usluga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

17 h

Srbija

Srbija dobija novu saobraćajnicu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je da će polovinom novembra biti izdata građevinska dozvola za brzu saobraćajnicu "Vožd Karađorđe" i da bi radovi mogli da počnu već do kraja godine.

20:30

14.7.2024.

1 d

Podeli: