Srbija

Četvrtak, 23.10.2014.

18:02

Ekonomija može povesti region ka EU

Ministar privrede Željko Sertić kaže da ceo region zapadnog Balkana teži ka EU i dodao da je ekonomija zajednički faktor koji nas može povesti ka EU.

Izvor: Tanjug

Default images

"Zajednički stav sa konferencije je da svaka zemlja mora da nastavi sa snažnim ekonomskim reformama ali i da budemo povezani i koordinisani", rekao je Sertić na konferenciji za novinare nakon neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova i ekonomije zapadnog Balkana.

"Svi smo svesni koliko je posla pred nama", poručio je Seritić.

Pred regionom je, dodao je, uređivanje poslovnog ambijenta i poboljšanje infrastrukture. Sertić je rekao i da je na tom skupu predstavio metodologiju za prioritizaciju projekata infrastrukture koju je Srbija usvojila uz podršku EU.

Komesar za ekonomska pitanja EU Jirki Katainen istakao je da je na neformalnom skupu bilo reči o ekonomskom upravljanju kao i da je pitanje stabilnosti preduslov za investicije.

On je podsetio da je EU prošla kroz veliku ekonomsku krizu iz koje je izvukla pouke da je potrebna bolja međusobna koordinacija u smislu ekonomskog upravljanja.

"Imali smo pravu evropsku debatu. Ovo je nova faza u politici proširenja i zaista će pomoći državama da se integrišu u EU i pomoći će državama da osnaže svoje ekonomske politike na dobrobit njihovih sopstvenih građana", rekao je on.

Države zapadnog Balkana, dodao je, posvetile su se pripremama nacionalnih reformskih programa koje će podnositi EK od sledeće godine.

"To će biti pilot projekat, odnosno vežba, a to je konkretan rezultat ovog novouspostavljenog dijaloga", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Zaboravljeni porez se opet vraća

Zaboravljeni porez opet se vraća i to onaj na nekretnine. Iz Vlade Hrvatske ponovno stiže najava o njegovom uvođenju, a sve s ciljem da se smanje cene kuća i stanova koje su otišle u nebo.

10:26

11.7.2024.

1 d

Svet

Pokajali se – ipak neće ruski gas

Austrijsko ministarstvo za energetiku objavilo je u utorak da je osnovalo komisiju koja bi trebalo da analizira ugovor domaće energetske kompanije OMV i ruskog Gasproma o snabdevanju gasom i razmotri mogućnosti njegovog raskida.

8:11

11.7.2024.

1 d

Podeli: