Srbija

Petak, 22.08.2014.

09:37

Rusi, mi i Dunav

Srbija i Rusija zajednički prave projekat za prevoz srpskih proizvoda baržama do Crnog mora, gde bi se utovarivali u ruske brodove, kažu u PKS.

Izvor: Privredni pregled

Default images

"U ovom trenutku radi se zajednički projekat Srbije i Rusije za transport srpskih prehrambenih proizvoda Dunavom do Crnog mora baržama, odnosno kontejnerima sa temperaturnim režimom", najavio je za "Privredni pregled" Nenad Budimović, sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije.

"To je evropska reka i u međunarodnim vodama ne važe zabrane prevoza pojedinih roba, kao što je to slučaj sa zabranom prevoza svinjskog mesa preko teritorije Evropske unije zbog svinjske kuge", kazao je Budimović. On je istakao da bi na ovaj način brže i jednostavnije mogli da se prevoze i drugi proizvodi, da bi se onda u Crnom moru kontejneri pretovarivali na ruske brodove.

"To bi bilo dobro rešenje i zbog činjenice da je najkraći drumski pravac preko Ukrajine zatvoren i da roba iz Srbije do Rusije ide preko Poljske i Belorusije", rekao je Budimirović.

On je upozorio da se mora brzo reagovati i da Srbija, bez obzira što nije veliki igrač na tržištu, može znatno da unapredi svoju proizvodnju hrane zahvaljujući povećanom izvozu u Rusiju.

"Rusima treba 100.000 tona jabuka, mi imamo 10.000 tona na raspolaganju, pa hajde odmah da izvezemo to što imamo", naveo je Budimović.

Budimović je podsetio da su predstavnici trećeg po veličini trgovinskog lanca Diksi prekjuče razgovarali s proizvođačima voća o izvozu jabuka i šljiva u Rusiju, dodavši da će se tek za nekoliko nedelja videti da li će ugovori biti potpisani, jer je berba još u toku.

"Određene količine jabuka i šljiva postoje i u hladnjačama i odmah bi potpisivanju ugovora mogle da krenu put Rusije, jer ovaj lanac nema distributivne centre nego bi se voće tovarilo u njihove kamione i hladnjače u Srbiji u prisustvu predstavnika ove kompanije i inspekcije. Problem je, međutim, u finansiranju izvoza voća, jer avansno plaćanje ne dolazi u obzir pošto je zabranjeno prema ruskim zakonima, a srpskim izvoznicima nedostaje novac za plaćanje kooperantima", rekao je Budimović.

On je dodao da su za izvoz voća i povrća, koje samo u lancu "Diksi" čini 15 odsto asortimana, potrebni tzv. "global gep standardi" slični evropskim, ali da su za životinjske proizvode ruski standardi mnogo zahtevniji.

"Upravo je izvoz animalnih proizvoda glavna tema aktuelnih razgovora ministrake poljoprivrede Svetlane Bogosavljević Bošković i predsdednika PKS Željka Sertića sa ruskim zvaničnicima u Moskvi, a cilj je da se pojednostave procedure za izvoz mesa i mlečnih proizvoda na rusko tržište", kazao je Budimović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

EU rešila: Vršićemo pritisak

Evropska unija će vršiti pritisak na druge zemlje na ovogodišnjem klimatskom samitu COP29 da ispune obećanje o prelasku sa fosilnih goriva na zelene alternative, stoji u nacrtu pregovaračke pozicije evropskog bloka.

8:46

13.7.2024.

11 h

Svet

Putin odobrio: Sledi povećanje

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se predviđa povećanje poreza na dobit preduzeća sa 20 na 25 odsto, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu za pravne informacije.

19:33

12.7.2024.

1 d

Podeli: