Srbija

Četvrtak, 31.07.2014.

10:30

Beko ili neko drugi, Vučić zvao sve

Predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić podsetio je danas da je premijer Srbije Aleksandar Vučić zvao sve uspešne poslovne ljude da pomognu.

Izvor: Tanjug

Default images

Povodom pisanja medija da će rukovodstvo u "Železnicama Srbije", preuzeti biznismen Milan Beko, Sertić podseća da je premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao sve usprešne biznismene da uzmu učešće u rešavanju problema sa javnim preduzećima.

"Ne znam da li se radi o Milanu Beku, ili o nekom drugom, ali premijer je pozvao ljude koji su napravili velike kompanije i koji su poznati kao uspešni biznismeni da pomognu. A 'Železnice Srbije' su jedan od najvažnijih sistema, koji ima veliki broj radnika. Tu je bitno i pitanje socijalne odgorovnosti prema njima, kao i načina kako će se reforma unutar te firme sprovesti", rekao je Sertić.

Sertić je istakao da ta preduizeća moraju da budu u planskom sistemu restrukturiranja. Komentarišući reforme u javnim preduzećima, Sertić kaže da rad direktora javnih preduzeća mora da bude transparentniji, a nadzorni odbori koji upravljaju tim preduzećima moraju da postave jasne ciljeve.

"Za nove direktore moraju da se postave jasni ciljevi i da upravljaju transparentnije nego do sada. I nadzorni odbori moraju da postave jasne ciljeve. Potrebne su i adekvatne nagrade za menadžment prema rezultatima", kazao je Sertić dodajući da ako se to ne uradi, samo postavljanjem novih vršioca dužnosti, nećemo dobiti ništa.

Deo radnika ostaće bez posla

Izmene Zakona o privatizaciji i stečaju omogućiće efikasniji i transparentniji način privatizacije, a deo radnika moraće da ostane bez posla, kaže Željko Sertić.

"Jedan deo radnika će morati, kroz socijalni program, da izađe iz tih preduzeća. Međutim, važno je da, koliko god je moguće, što veći broj njih ostane u tim preduzećima, a pogotovo visokoobrazovani i stručni radnici", rekao je predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić na RTS-u.

On je naglasio da su izmene zakona važne, jer "kada imate kancer unutar privrede, morate da ga rešite".

"Preduzeća u restrukturiranju su ozbiljan problem, jer ne funkconišu po tržišnim uslovima, a od nas svi traže da se tržišno ponašamo. U tom delu, imperativ je da sa ovom pričom završimo do kraja sledeće godine i da tržišna privreda počne da funkcioniše", rekao je on.

Sertić je naveo da je za veliki broj preduzeća privatizacija završena, ali su i dalje ostale firme sa velikim brojem radnika i sa velikim potraživanjima. U nekim preduzećima, dodaje on, knjigovodstvena vrednost je velika, ali te firme realno ne vrede toliko na tržištu.

Prema njegovim rečima, dešavalo se da se pojave firme zainteresovane da budu strateški partneri pojedinim preduzećima u Srbiji koja su u problemima. Međutim, tvrdi Sertić, zbog sadašnjih zakona, bilo je gotovo nemoguće da naprave poslovni aranžman koji bi omogućio dugoročno poslovanje.

"Sa druge strane, izmenama zakona se omogućava poveriocima da svoja potraživanja pretvore u trajni ulog u tom preduzeću, što bi moglo da pomogne da preduzeće pokuša da izađe iz problema", rekao je Sertić za RTS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

18 h

Podeli: