Srbija

Sreda, 05.03.2014.

14:13

"Zavide nam na odnosima s Rusijom"

Ne gledaju svi u svetu dobronamerno na dobre odnose Srbije i Rusije, kaže ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević.

Izvor: Tanjug

Default images

Bačević je rekao da je potpisavanje Deklaracije o strateškom partnerstvu šriom otvorilo vrata za produbljivanje i onako dobrih odnosa, ali dodao da ne može da se otme utisku, da su politički odnosi Srbije i Rusije na višem nivou, od ekonomskih.

On je izrazio nadu da neće proći mnogo vremena da se nivo tih odnosa izjednači, podsećajući da postoje mogućnosti da se to prilično brzo dogodi. "Ne gledaju svi u svetu dobronamerno na takve odnose, ali to ne znači da Srbija treba da se povinuje tudjim željama. Srbija i Rusija treba da gledaju svoje ekonomske interese i podižu političke odnose na najviši mogući nivo", poručio je Bačević.

Prva Rusko-srpska privredna izložba i Prvi beogradski poslovni forum otvoreni su danas u Beogradu, uz učešće 87 ruskih i 100 srpskih firmi.

Izložba je organizovana u hotelu "Metropol Palas", a učestvuju firme iz oblasti saobraćaja, energetike, medicinske opreme i poljoprivrede.

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin preneo je prisutnima pozdrave ministra inostranih poslova Rusije Sergeja Lavrova i pročitao njegovo pozdravno pismo učesnicima i gostima skupa.

"Vaš skup odražava uzajamnu težnju poslovnih krugova naših zemalja, da efikasnije koriste mogućnosti, za jačanje saradnje u trgovinsko- ekonomskoj i investiconim sferama", istakao je Lavrov.

Čvrst osnov za to je, kako je napomenuto, Deklaracija o strateškom partanerstvu izmedju Rusije i Srbije, koji su predsednici Vladimir Putin i Tomislav Nikolić potpisali 24. maja 2013. godine u Moskvi.

Danas u bilateralnoj agendi su veliki projekti u energetskoj, saobraćajnoj i bankarskoj oblasti, a ukazano je da postoje dobri preduslovi za produbljivanje veza u industriji, poljoprivredi, zdravstvenoj zaštiti, turizmu, kao i za poboljšanje kontakata izmedju regiona.

Otvaranju manifesatcije prisutsavo je i Čepurinov prethodnik Alkesandar Konuzin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Svet

Rusija objavila: Britanci digli uzbunu

Ruski istraživački brodovi, kojima upravlja Ruska agencija za otkrivanje mineralnih rezervi za komercijalnu eksploataciju (Rosgeo), pronašli su stotine milijardi barela rezervi nafte i gasa na Antarktiku u oblastima na koje polaže pravo Velika Britanija.

13:25

24.5.2024.

1 d

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: