Srbija

Sreda, 30.09.2009.

09:07

Srpski poslovni klub u Sloveniji

U okviru srpsko-slovenačkog poslovnog foruma koji je okupio predstavnike više od dvesta kompanija iz dve države, u Ljubljani je otvoren Srpski poslovni klub.

Izvor: Tanjug

Default images

Zadatak kluba biće da olakša prodor robe i kapitala ka Sloveniji. Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin rekao je da će Srpski poslovni klub biti velika podrška domaćim kompanijama koje posluju u Sloveniji, i najavio i skoro otvaranje kancelarije srpske privredne komore u toj zemlji.

"Srpski poslovni klub koji je otvoren u Sloveniji ima zadatak da podrži srpske privrednike koji imaju ambiciju da se kvalitetno pozicioniraju na slovenačkom tržištu", rekao je Bugarin, primećujući da srpski proizvodi i kapital u Sloveniji nisu prisutni u meri u kojoj su slovenački u Srbiji.

"Imamo neizbalansiran odnos spoljnotrgovinske razmene, gde se na srpskoj strani iskazuje znatan deficit. Naš cilj je da se razmena poveća i da njen nivo bude izbalansiran u odnosu na 2008. godinu", rekao je Bugarin.

Srbija je, prema njegovim rečima, u prošloj godini u robnoj razmeni sa Slovenijom zabeležila deficit od oko 139 miliona dolara, a u prvih sedam meseci ove godine deficit je iznosio 71 milion dolara.

"Nismo zadovoljni ni prisustvom srpskih artikala na rafovima u marketima Slovenije, jer reč je o brendovima koji su poznati i u ovom regionu, i naravno da bismo želeli da roba široke potrošnje iz Srbije bude bolje pozicionirana na slovenačkom tržištu", rekao je Bugarin.

Kao neke od potencijalno plodotvornih oblasti ekonomske saradnje Bugarin je naveo energetiku, izgradnju saobraćajne infrastrukture, informacione tehnologije i zaštitu životne sredine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: