Evo kakav je prosečan srpski seljak

Prosečan poljoprivrednik u Srbiji je star, slabo informisan, nepoverljiv prema udruženjima i državnoj politici, pokazuju rezultati istraživanja ministarstva.

Srbija

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.08.2013.

09:19

Default images

Za potrebe Ministarstva poljoprivrede, agencija Ninamedia sprovela je ispitivanje položaja i potreba poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, na slučajnom uzorku od 1.200 ispitanika. Evo i rezultata:

  • Prosečan nosilac poljoprivrednog gazdinstava u Srbiji je osoba muškog pola (81,9%), preko 45 godina starosti (čak 39,4% je starijih od 60 godina), 37% njih ima osnovnu školu ili niže obrazovanje, 28% dvogodišnju ili trogodišnju srednju školu, a 28% četvorogodišnju srednju školu. Blizu četvrtine ih pored poljoprivrede ima još neki posao, mesto stalnog boravka je vangradska sredina (96,8%).
  • Trenutni problem gazdinstava zbog kog su njihovi nosioci najviše zabrinuti jeste finansiranje proizvodnje (cene inputa su visoke). Potom se kao problem izdvajaju niske cene proizvoda i gubici pri prodaji proizvoda, nedostatak radne snage, rizici od suše i drugih nepovoljnih klimatskih prilika, ali i naplata prodatih proizvoda, nedostatak mehanizacije i zemljišta.
  • 70,4% nosilaca gazdinstava informiše se putem televizije u vezi sa državnom politikom u agraru. 9,1% je onih koji to čine putem interneta, dok se 6% ispitanika izjasnilo da se po ovim pitanjima uopšte ne informiše. 5,3% gazdinstava informacije prikuplja od drugih poljoprivrednika, a 4,9% putem štampanih medija.
  • Blizu polovine nosilaca gazdinstava (47%) nije upoznata sa Zakonom o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji je donet početkom ove godine. Blizu trećine je upoznato, dok je delimično upoznato 23% gazdinstava.
  • 41% gazdinstava dobija državne podsticaje. Postoji statistički značajna razlika kada su godine starosti u pitanju, tačnije, mlađi nosioci gazdinstava u većoj meri dobijaju podsticaje u odnosu na starije. Uzimajući u obzir gazdinstva koja primaju podsticaje (poduzorak 40,8%), najveći broj njih prima regres za gorivo po hektaru zemljišta (15,1%) i osnovne podsticaje za biljnu proizvodnju koji se isplaćuju po hektaru (12,4%), 3,8% je onih koji primaju premiju za mleko po litru, a 2,2% gazdinstava prima podsticaje za kvalitetne priplodne mlečne krave po grlu.
  • 94,7% nosilaca poljoprivrednih gazdinstava nisu članovi ni jednog udruženja poljoprivrednika, a čak 97% njih smatra da ne postoji reprezentativno udruženje koje zastupa njihove interese u razgovorima s predstavnicima vlasti.
  • Dve trećine nosilaca gazdinstava smatra da trenutna poljoprivredna politika - u poslednjih godinu dana, 5 i 10 godina ide u pogrešnom pravcu. Najveći broj optimista po ovom pitanju smatra da se poljoprivredna politika kreće u dobrom pravcu u poslednjih godinu dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: