Srbija

Petak, 05.04.2013.

15:11

Kako smo šarmom šeike...

Abu Dabi je najveći i najbogatiji od sedam arapskih emirata, a porodica El Nahijan četvrta je kraljevska porodica po bogatstvu u svetu.

Izvor: RTS

Default images

Poslovni protokol je za Arape jako važan. Za ulazak na tržište Abu Dabija odlučujući je šeikov pristanak, ali je za uspešnu saradnju potrebno poštovati i stroga pravila ponašanja.

Oni traže najbolje, najskuplje i najkvalitetnije, ali s razlogom, jer kraljevska porodica El Nahijan važi za izuzetno sposobne i vešte partnere, a njihov novac ima poreklo i ne žure da ga ulože. Zato je brzi uspeh srpske delegacije veliki.

Stručnjaciza RTS kažu da je za to odgovorna odlična priprema, umešnost u vođenju pregovora, a treći šarm koji poseduje naša delegacija.

Duša Barbara Vidanović iz Europrotokola, sa sedištem u Londonu, kaže da je postignuti uspeh rezultat tri faktora.

"Prvi je odlična priprema, drugi vođenje pregovora, a treći šarm koji poseduje naša delegacija", objašnjava Vidanovićeva.

Ona je obučavala poslovne asistente šeika Muhameda bin Zajeda i zato je njegov dolazak u Beograd za nju bio veliko iznenađenje jer on je taj koji bira, a poseta Zvezdinom stadionu prava je senzacija.

"Nije lako dobiti njegovu pažnju, a posebno prisutnost", navodi Vidanovićeva. Prema njenim rečima, pravila ponašanja su stroga. Nedelja je radni dan, alkohol je zabranjen, zdravica ne postoji, đonovi se ne pokazuju, a arapska odeća može da zbuni.

"Kada vidite muškarca da je obučen u kanduru, odnosno diždaš, treba da ga zamišljate kao da je u odelu sa kravatom", objašnjava Vidanovićeva.

Zorica Jekić iz Privredne komore Srbije kaže da je saradnje sa Abu Dabijem i firmama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata od višestrukog značaja.

"Prvo, zato što se radi o kompanijama koje su svetski poznate, što znači da imaju transparentno i zdravo poreklo kapitala. Drugo, deo kapitala koje će ove kompanije uložiti ići će direktno u budžet. Saradnja će takođe omogući aktiviranje srpskih naučno-istraživačkih kapaciteta", ističe Jekićeva.

Sve se dogodilo u izuzetno kratkom vremenu, a poslovna klima, ma kako bilo vruće u Emiratima, za nas je povoljna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina uzvratila Americi sankcijama

Kina je danas uvela sankcije visokim rukovodiocima američke kompanije "Lokid Martin" (Lockheed Martin) zbog prodaje oružja kineskom regionu Tajvanu.

20:05

21.6.2024.

14 h

Podeli: