U Srbiji je i mleko postalo luksuz

Besparica je u prehrambenim trgovinama desetkovala prodaju. Sve manje trošimo, a u korpi najčešće se nađe hleb, mleko, meso, brašno, jaja, krompir, kafa...

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 15.06.2011.

00:03

Default images

Punomasni sirevi, namazi, delikates, manje se, u proseku, traže za petinu!

Istraživanja pokazuju da četvrtina potrošača meso kupuje povremeno, a 28 odsto njih znatno je smanjilo kupljene količine. Mesari kažu da im je promet opao za oko 20 odsto i da potrošači umesto šnicli kupuju jeftinije kategorije mesa.

Smanjuje se i prodaja peciva, pa mnogi pekari, posebno u centralnim gradskim zonama, obaraju cene tim proizvodima.

Došlo je i do pada potrošnje mleka i jogurta, a osam odsto potrošača nema svakog dana na trpezi mleko i jogurt, dok je šestina zbog niske kupovne moći proredila kupovinu ovih proizvoda.

Samim tim osetno su manji i prosečni računi u prodavnicama. U minimarketima je osetno opala prodaja mleka, ali i jogurta, jer su cene u odnosu na supermarkete više i za od 10 do 15 odsto, i tako odbijaju potrošače. Mnogi STR su smanjili svoja trebovanja, jer nemaju mušterije.

"Iz dana u dan se smanjuje kupovna moć potrošača. U mesarama trgovci brže prodaju lošije i jeftinije kategorije mesa i iznutrice. Čak je i mleko, za mnoge, postalo luksuz", kaže Petar Bogosavljević.

Ništa nije bolja situacija i na zelenim tržnicama. Za od 10 do 15 odsto smanjena je i prodaja voća i povrća. I mada se pijačni prodavci žale da nemaju posla, ne odustaju od visokih cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

20 h

Podeli: