Srbija

Ponedeljak, 25.11.2019.

13:16

Novi model nagrađivanja: Uvodi se pravo na sticanje udela i za zaposlene

Pred poslanike Skupštine Srbije stigao je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima.

Izvor: Dnevnik

Novi model nagrađivanja: Uvodi se pravo na sticanje udela i za zaposlene
Foto: Depositphotos/AndreyPopov

Taj predlog je Vlada Srbije usvojila da bi se u društvo s ograničenom odgovornošću uveo novi model nagrađivanja zaposlenih, mendžmenta i trećih lica, odnosno investitora i konsultanata.

Zakonom o privrednim društvima, koji je od 2011. godine menjan i dopunjavan nekoliko puta – poslednji put lane – uređuje se pravni položaj privrednih društava, a naročito njihovo osnivanje, upravljanje, statusne promene, promene pravne forme, prestanak postojanja i druga pitanja od značaja za njihov položaj, kao i pravni položaj preduzetnika, piše Dnevnik.

Taj zakon je posebno važan za stvaranje povoljnog poslovnog okruženja koji bi trebalo pozitivno da utiče na razvoj privrede i poslovanje privrednih subjekata u Srbiji. Praksa je pokazala, a to je utvrdio i Tim za informacione tehnologije i preduzetništvo u Jedinici za implementaciju strateških projekata predsednice Vlade Srbije, da u taj zakonski akt treba uneti novi model nagrađivanja zaposlenih, menadžmenta i trećih lica u društvima s ograničenom odgovornošću.

Upravo je Predlogom izmena i dopuna Zakona o privrednim društvima uveden novi finansijski instrument – pravo na sticanje udela koji izdaje društvo s ograničenom odgovornošću i rezervisanog sopstvenog udela kao novi pravni instrument. Reč je o neprenosivom finansijskom instrumentu koji izdaje društvo s ograničenom odgovornošću, a koji saglasnom imeniocu daje pravo na sticanje udela određenog dana po određenoj ceni.

Društva s ograničenom odgovornošću najviše su zastupljena u srpskoj privredi. Planiranim izmenama, akcionarska društva dobijaju mogućnost da stimulišu zaposlene, investitore, konsultante i druge da po povlašćenoj ceni steknu akcije društva davanjem „opcija na akcije”.

Takođe, tim predlogom se predviđa mogućnost da zaposleni u društvu s ograničenom odgovornošću i akcionarskom društvu učestvuje u raspodeli dobiti, kao i da se procenat sopstvenih akcija koje akcionarsko društvo može raspodeliti zaposlenima i članovima uprave povećava s tri odsto na pet.

Naime, da bi se stvorilo povoljnije poslovno okruženje za osnivanje i poslovanje privrednih subjekata, neophodno je izmeniti i dopuniti postojeći srpski Zakon o privrednim društvima, i to onako kako to čine ekonomski razvijenije države. Praksa u ekonomski razvijenijim državama, kao što su zemlje Evropske unije i Sjedinjene Države, pokazala je da se zaposleni u privrednom društvu stimulišu da što bolje obavljaju svoje poslove tako što im se daje mogućnost da postanu članovi tog privrednog društva. To se naročito odnosi na poseban vid stimulacije – davanje opcija da steknu učešće u kapitalu privrednog društva po povlašćenoj ceni. Na taj način zaposleni se zapravo stimulišu da što bolje rade i time povećaju vrednost kapitala privrednog društva jer, kada u budućnosti dođe do prodaje firme u kojoj su zaposleni, mogu ostvariti značajan profit prodajom po tržišnoj vrednosti.

Taj način stimulacije pokazao se naročito delotvornim u industriji informacionih tehnologija, imajući u vidu da ta privredna društva raspolažu ograničenim sredstvima u početnoj fazi poslovanja pa samim tim nisu u mogućnosti da kvalitetnom kadru daju visoka primanja. S druge strane, ta društva imaju veliki potencijal brzog rasta, a to znači i mogućnost da članovi društva ostvare prilično veliki profit u slučaju prodaje vlasničkog udela koji je stečen za relativno mali novac u početnoj fazi poslovanja.

Imajući u vidu značajan rast industrije informacionih tehnologija u Srbiji, sve veći udeo koji zauzima u bruto društvenom proizvodu, izvozu i generalno u privredi, postoji opšti interes da se donesu mere koje podstiču dalji rast privrednih delatnosti, a naročito te industrije. Uz to, ta privredna društva angažuju i različite kaonsultante – mentore, poslovne konsultante i slično, koji nisu uvek zaposleni u društvu. Vrlo često oni rade besplatno ili uz simboličnu nakadu, uz obećanje da će dobiti deo udela u privrednom društvu i ostvariti profit kada bude došlo do prodaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

19 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Svet

Oglasila se Rusija: "Biće promena"

Izmene poreskog zakona u Rusiji, koje je predložilo ministarstvo finansija te zemlje, uticaće na donošenje odluke o određivanju referentnih kamatnih stopa, objavila je Ruska centralna banka, a preneo je danas Interfaks.

22:16

29.5.2024.

16 h

Podeli: