Završena sednica skupštine: Donete važne odluke za bolji život građana VIDEO

Usvajanjem više odluka važnih za razvoj grada i bolji život građana večeras je završena sednica Skupštine grada Beograda.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 12.11.2019.

19:45

Završena sednica skupštine: Donete važne odluke za bolji život građana VIDEO
Foto: Tanjug, Tanja Valic

Među odlukama su i one o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na Vračaru i o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrada.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić podsetio je da su fasade stambenih zgrada u vlasništvu stanara što je, dodao je, dovodilo lokalnu samoupravu u situaciju da za fasade nije mogla da uloži sredstva iz budžeta.

"Zato smo 2016. godine prilikom donošenja novog zakona o stanovanju insistirali da se uvede javni interes kada je reč o liftovima, fasadama i krovovima", rekao je Vesić.

Gradska vlast je, naveo je, u poslednjih pet godina uložila novac u 500 fasada zgrada koje su pod zaštitom gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

"Ovom odlukom sada možemo da sa stanarima uređujemo i fasade stambenih zgrada koje nisu pod zaštitom", istakao je Vesić. Da bi se donela ova odluka, rekao je, bilo je potrebno da se donese novi zakon o Gradu Beogradu, što je i učinjeno ovog leta.

"Novim statutom smo došli do ove odluke da uređujemo zajedno fasade. Siguran sam da ćemo u toku sledeće godine urediti nekoliko hiljada fasada i ovo je bio jedini način da se uključimo u to", naveo je zamenik gradonačelnika.

Odbornici su u okviru ove odluke usvojili i novi kućni red u zgradama na osnovu Zakona o stanovanju. Osim toga, usvojena je i odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na Vračaru, prema kojoj će ugostiteljski objekti u toj opštini moći da rade od šest sati ujutru do 24 sata u objektima koji su 50 metara vazdušnom linijom udaljeni od stambenih zgrada, dok će petkom i subotom moći da rade do jedan posle ponoći.

Pred odbornicima je danas bilo i nekoliko predloga planova detaljne regulacije, kao i predloga odluke o izradi i dopuni plana detaljne regulacije od značaja za razvoj grada. Tako su, između ostalog, usvojene izmene i dopune plana detaljne regulacije za izgradnju glavnog kolektora i postrojenja za prečišćavanje voda Lazarevca.

Na sednici je usvojena i Odluka o komunalnoj miliciji koja se donosi na osnovu izmene Zakona o komunalnoj miliciji, a kako je rečeno, to je samo jedan u nizu koraka koje Grad preduzima kako bi od komunalne milicije napravio službu koja će biti ponos grada i njegovih građana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: