Bivši gigant SFRJ izdaje lokale širom Srbije: A nekad su svi nosili njihove startas patike

Nekadašnji jugoslovenski gigant za proizvodnju obuće Boreli iz Sombora izdaje 12 svojih prodavnica u isto toliko gradova širom Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 22.08.2019.

09:05

Bivši gigant SFRJ izdaje lokale širom Srbije: A nekad su svi nosili njihove startas patike
Ilustracija FOTO: Depositphotos, dechevm

Javno otvaranje ponuda održaće se 30. avgusta ove godine u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika u Novom Sadu.

Lokali se izdaju u Arilju, Kanjiži, Mionici, Pirotu, Rekovcu, zatim u Vladičinom Hanu, Leskovcu, Kladovu, Soko Banji, kao i Kragujevcu, Kovinu i Plandištu.

Firma Boreli iz Sombora je nakon raspada Jugoslavije postala naslednik fabrike Borovo iz Hrvatske.

Na ovim prostorima bila je čuvena i po proizvodnji popularnih borosana i startas patika.

Ova firma je otišla u bankrot 2016. godine, a u vlasništvu nekadašnjeg proizvođača obuće ostalo je više od 90 prodavnica širom Srbije.

Fabriku Bata - jugoslavenska tvornica gume i obuće d.d. Borovo osnovao je 1931. češki industrijalac Jan Bata u okolini Vukovara u Hrvatskoj.

Zlatno vreme ove fabrike obuće bilo je u Jugoslaviji osamdesetih godina prošlog veka, kada je Borovo zapošljavalo širom zemlje 23.000 ljudi, proizvodilo se 23 miliona pari obuće godišnje, 580.000 komada auto-guma i 12.500 tona gumeno-tehničke robe.

Posle raspada SFRJ Borovo je nastavilo da postoji u Hrvatskoj, a 1997. godine fabrika obuće u Somboru promenila je ime u Boreli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

18 h

Podeli: