"Svaki novi direktor krivi prethodnog"

Kragujevačka javna komunalna preduzeća teško pronalaze rešenja za izlazak iz krize. U preduzeću "Gradska groblja" radnici nisu primili šest plata.

Srbija

Izvor: B92

Nedelja, 02.08.2015.

16:12

Default images
Foto: Freeimages.com

Problem je i organizacija poslovanja, jer od stotinu i dvadeset zaposlenih, svega desetak radnika obavlja osnovnu komunalnu delatnost.

Po debelom minusu ili najvecoj vrućini zaposleni u kragujevačkim gradskim grobljima svakodnevno rade. I to bez plate.

„Suva zemlja, plate nema. Tek su nam sada, pre možda nedelju dana isplatili januarski deo, 25 odsto. Sve više se radi, a plate je sve manje“, priča Boško Đorđević, radnik JKP „Gradska groblja“ Kragujevac

Koliko je radnicima teško objašnjava i Milomir Rakić koji kaže da živi od majkine penzije, njenih 12 hiljada. "Sestra ne radi nigde, ja ne primam ovde platu, struja, voda nije plaćena“, kaže on dodajući da u takvim mu u takvim uslovima dolaze i kazne.

Gradska gorblja dobavljačima duguju oko 140 miliona dinara. Ta cifra se ne menja već par godina, a plate kasne šest meseci, rekli su zaposleni. Pojedini su razočarani i pitanjima od strane gradske vlasti.

Gordana Petrović, referent ze kadrovske poslove, rekla je za B92 da su čelnici gradske vlasti čak pitali zaposlene "zašto ne daju otkaz ukoliko im je toliko loše".

Kako kaže sagovornica B92, nakon takvog pitanja svi su ostali bez teksta.

"I sami su svesni toga da je to jedno bezobrazno pitanje", kaže ona.

„Mi smo za dve godine promenili tri direktora, svaki direktor koji dođe kaže da je prethodni kriv za to. I tako ide stalno. I svi imaju priču o 140 miliona“, ističe Saša Novaković, sindikat zaposlenih JKP „Gradska groblja“ Kragujevac

Problem je i višak zaposlenih. Sindikalci kažu da oni ne utiču na to ko i koliko njih će da se zaposli već lokalna samouprava. Rukovodstvo ipak smatra da je sindikat trebalo da se usprotivi prekobrojnom zapošljavanju administrativnih i zalaže za upošljavanje neophodnih fizičkih radnika.

„Ti ljudi koji rade po sedam, osam godina preko omladinske zadruga zašto oni nisu primljeni u stalni radni odnost jer je to osnovna komunalna delatnost firme“, kaže Nikola Spasić, v.d. direktor JKP „Gradska groblja“ Kragujevac.

Pored viška, problem je i stručnost radne snage, kažu čelnici grada. S druge strane, isplaćene subvencije za plate su nedovoljne i grad teško da može više da pomogne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: