Region

Sreda, 30.06.2021.

13:22

"Plaže liče na vašarišta"; treći sumrak crnogorskog brenda

Ekskluzivnost na Svetom Stefanu i Miločeru više ne postoji.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Sveti Stefan; Foto: Depositphotos, naticastillog

Zamenio ju je masovni turizam koji je stigao sa "slobodnim" plažama, kaže meštanin Dragan za Radio slobodna Evropa (RSE).

"A oni što su 'oslobađali' te plaže, tu se ne kupaju. Samo da sve podsetim: mi meštani se nikad nismo kupali na gostinjskim plažama, one su unazad 40 godina, kao što im i ime kaže, uvek bile za goste naših ekskluzivnih hotela", dodaje Dragan.

Nakon što su zakupac Adriatic Properties i hotelski operater Aman Resorts najavili da ove sezone neće otvarati hotele Sveti Stefan i Miločer, ulaz na tim hotelskim plažama je slobodan, plaže su neuređene, bez mobilijara, a u njihovom zaleđu su zatvoreni spa-objekti, restorani, kafei i drugi prateći sadržaji hotelske ponude.

Reč je o ekskluzivnim kupalištima na Budvanskoj rivijeri koja su decenijama bila namenjena hotelskim gostima, spremnim da za jedno noćenje plate više hiljada evra. Ulaz je bio dozvoljen i drugima, ali uz astronomske cene, pa je komplet ležaljki sa suncobranom dnevno koštao i 120 evra.

"Ne prihvatamo ucene, mi smo izgradili 'Sveca'"

Odluci zakupaca da zatvore hotele je prethodilo nekoliko protesta dela meštana početkom godine, podržanih od strane čelnika budvanske lokalne vlasti, koju predvodi prosrpski Demokratski front, kada su uklonjene ograde na prilazu hotelima i plažama, piše navedeni medij.

Oni su se protivili izgradnji nekretnina u okviru novog hotela Kraljičina plaža koje investira Adriatic Properties, a tražili su i bezuslovan pristup zakupljenim hotelskim plažama.

Taj zahtev je jedan od razloga koje su iz firme Adriatic Properties naveli za zatvaranje Sv. Stefana i Miločera jer, kako su kazali, ne mogu da svojim gostima garantuju mir i diskreciju kao osnov svoje turističke ponude.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je samo apsolutno neodgovorna vlast mogla da učini da reprezentativni deo turističke ponude Kraljičina plaža bude ravna ruglu, i da Crna Gora, kako je rekao, izgubi investitora:

“Verujemo da ste videli na društvenim mrežama na šta liči najreprezentativniji deo obale Kraljičina plaža. Prodaja piva i ćevapa za jedan evro”, ocenio je Đukanović.

Sumrak crnogorskog brenda

“Ovo je novi sumrak Svetog Stefana, treći u poslednjih 30 godina”, kaže za RSE dekan Fakulteta za biznis i turizam u Budvi Rade Ratković, povodom zatvorenih hotela i neuređenih plaža.

Podseća da je sa otvaranjem Svetog Stefana 1960. godine počela nova era razvoja crnogorskog turizma, jer je grad-hotel stekao svetsku slavu i bio preteča onoga što danas označavaju butik hoteli – luksuzno mesto za odmor u kojem se posebno neguje privatnost gostiju i posvećenost svakom turisti ponaosob.

Crnogorci traže da se Sveti Stefan vrati u državno vlasništvo

Ratković dodaje da je Sveti Stefan poslovao rentabilno sve do 1990. godine, kada je zbog ratova i sankcija ostao bez turističke elite kojoj je i bio namenjen.

“To je prvi sumrak Svetog Stefana, a drugi je kada je ubrzo potom dat u zakup ‘sivom’ biznismenu, vlasniku štedionice Jugoskandik Jezdimiru Vasiljeviću, koji je ojadio štediše i u Crnoj Gori i u Srbiji. Sada je ovaj treći sumrak, kada je tužno gledati zatvorene hotele i plaže koje počinju da liče na vašarišta”, kaže Ratković.

Šta kažu meštani?

Većina meštana koje je RSE zamolio za razgovor ne želi javno da govori o tome treba li elitne plaže nameniti samo onima koji ih mogu skupo platiti. Kako nezvanično objašnjavaju, većina vlasnika nekretnina tu ima sopstvene apartmane za iznajmljivanje, pa i lične interese u zahtevu za bezuslovan pristup hotelskim plažama.

Dragan smatra da bi se problem mogao rešiti ako bi o turizmu odlučivali oni koji poznaju turizam, a na pitanje zašto meštani nerado govore o ovom problemu, kaže da je reč o sindromu malog mesta gde se svi poznaju.

“Misle da će se time zameriti jedan drugome, vidiš da su svi podeljeni, svakome je više dosta svađe i prepirki”, kaže ovaj meštanin.

Marija ipak smatra da sadašnja slika tog dela rivijere neće nauditi njegovom imidžu.

“Ja sam meštanka i ne mogu biti ni na jednoj, ni drugoj strani. Videćemo šta će biti do kraja, ali mislim da sve ovo neće uticati na imidž Svetog Stefana i njegovo ime”, uverena je.

Veljko, koji je 40 godina radio u grad-hotelu, podseća da su u Svetom Stefanu i Miločeru oduvek važila pravila kojima se obezbeđivao visok standard turističkog boravka i usluge. Ali smatra da je nakon zabrane pristupa plažama od firme Adriatic Properties potrebno naći kompromis između ekskluzive i zahteva dela građana.

“Videli smo prošlih godina te plaže sa malo gostiju, a ove godine odjedanput navala, ne vredi ni to. Znači, treba naći neku meru koja bi regulisala taj prostor. A mislim da je to jednostavno, jer rešenja već postoje drugde i samo treba da ih primene. Ali, normalno, treba da neko stane iza toga”, kaže Veljko.
Ilustracija: Depositphotos, underworld1
Šta kažu turisti?

Sandra iz Beograda letuje u Budvi, ali od kada je čula da je besplatan ulaz na Kraljevoj plaži u Miločeru, sa porodicom tu dolazi na kupanje.

“Ja sam i prošle godine bila ovde i ležaljke su bile oko 100 evra, i to u vreme korone. Nadam se da će se hoteli opet otvoriti i da će ovo ponovo biti ekskluzivno, jer Sveti Stefan i Miločer to stvarno zaslužuju”, kaže.

Zakupac Svetog Stefana prenosi biznis u Srbiju: "Želim da učestvujem u Beogradu na vodi"

Za Ratka iz Bosne i Hercegovine je besplatan ulaz na plaže dobra vest.

“Kada je nešto besplatno, onda se ekskluzivnost gubi, ali s druge strane dobija na popularnosti. Jer, dolaziće gomila turista koji će opet potrošiti neki cent”, kaže ovaj turista.

Mladi ukrajinski par Elena i Aleksandar su u Crnoj Gori već treći put i kažu da su iznenađeni što mogu besplatno da uđu na miločerske plaže.

“To za nas jeste dobra stvar jer ne moramo platiti 100 evra, ali to znači i da bi ovde mogla postati prevelika gužva na malom prostoru. Po mom mišljenju može jedna plaža biti slobodna za ulaz, a na drugoj se mogu ostaviti visoke cene, i to bi bilo u redu”, predlaže Elena.

“Saglasan sam sa svojom ženom, ali mi se ne sviđa koliko se izgradilo u okolini tokom poslednjih pet godina, koliko dolazimo. Ako se tako nastavi, ovaj dragulj će svakako biti izgubljen”, dodaje Aleksandar.

Posledice za celokupnu destinaciju

Od otvaranja su na Svetom Stefanu i Miločeru boravila svetski poznata imena, od predsednika država do javnih ličnosti poput Sofije Loren, Karla Pontija, Elizabet Tejlor, Bobija Fišera, Borisa Spaskog, Klaudije Šifer, Andree Bočelija, Kirka Daglasa, Silvestera Stalonea, Roberta de Nira.

Leto pre pandemije tu je odmarala porodica Dejvida i Viktorije Bekam, a 2014. srpski teniser Novak Đoković venčao se na Kraljičinoj plaži.

Doktor turističke ekonomije Rade Ratković ocenjuje da će biti teško nadoknaditi štetu koju će posledice zatvaranje hotela naneti brendu crnogorskog turizma. Optimistična opcija je, dodaje, da nakon sezone dođe o dogovora i hoteli opet budu otvoreni naredne godine.

“Međutim, ja se plašim da sve može da rezultira sudskim sporom, arbitražom. Na sudu niko ništa nije rešio, jer se na sudu proglašava krivac i traži naknada štete, a ne rešava se problem. A nama je interes da su hoteli otvoreni i da za naše ljude tamo i dalje bude radnih mesta”, kaže Ratković.

Podsetimo, da Aman Resorts i Adriatic Properties razmatraju odlazak iz Crne Gore i pokretanje arbitraže nagovestio je u aprilu predsednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je kazao da bi u tom slučaju državi pretila odšteta od najmanje 100 miliona evra.

Prema rečima Ratkovića, zatvaranjem Svetog Stefana i Miločera je izgubila turistička privreda, država Crne Gora, lokalna zajednica i zaposleni radinici, a destinacija će oslabiti svoju poziciju pred stranim investitorima.

“Može oslabiti njihovo poverenje u Crnu Goru kao destinaciju, time drugi investitori neće doći, ili će još neki otići. Jednostavno, postajete nepouzdan partner”, zaključuje sagovornik RSE.

Crnogorski ministar pisao zakupcu Svetog Stefana

Najpoznatiji crnogorski turistički brend sa hotelima Sveti Stefan, Miločer i Kraljičina plaža je dat u zakup 2007. godine singapurskoj hotelskoj kompaniji Aman Resorts na 30 godina, što je kasnije produženo na 42 godine. Posao je sklopljen u vreme kada je državnu i lokalnu vlast predvodila Demokratska partija socijalista.

Taj ugovor kasnije preuzima firma Adriatic Properties grčkog biznismena Petrosa Statisa, a Aman Resorts ostaje u poslu kao hotelski operater.

Hoteli su u većinskom vlasništvu Vlade, a uknjiženi su na akcionarsko društvo “Sveti Stefan hoteli“.

Lokalna vlast u prethodnom i sadašnjem sazivu, predvođena Demokratskim frontom, Demokratama i građanskim pokretom URA, ugovor o zakupu smatra štetnim po lokalne i državne interese.

Nedavno je iz JP Morsko dobro, koje gazduje obalom, najavljeno da će biti preispitan ugovor o dugogodišnjem zakupu hotelskih plaža koji je sa Adriatic properties potpisan 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

7 h

Podeli: