Region

Sreda, 30.01.2008.

08:47

RS: Sporazum sa Statkraftom

Predstavnici Vlade Republike Srpske (RS) potpisali su u Banjaluci sporazuma o saradnji sa norveškom kompanijom "Statkraft".

Izvor: Beta

Default images

"Statkraft" je najveći proizvođač električne energije u Norveškoj i jedan od najvećih u Evropi, a prvi projekat u RS trebalo bi da bude izrada predstudije izvodljivosti za izgradnju hidroelektrana u donjem toku reke Vrbas.

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da sporazum definiše međusobne obaveze u pogledu izgradnje malih hidroelektrana "Delibašino selo" do ušća Vrbasa u Savu, kao i uređenje obala.

Na tom području predviđena je izgrdanja četiri male hidroelektrane.

Dodik je naveo da se Vlada RS opredelila za norvešku kompaniju, jer je priznata u svetu po pitanju izgradnje hidro-objekata i koristi najbolje prakse u toj oblasti. Premijer RS je istakao da se ne ulazi u privatizaciju "Elektroprivrede RS", ali to preduzeće namerava da sarađuje i uspostavlja poslovne aranžmane sa drugim partnerima.

Generalni direktor "Statkrafta" Bard Mikelsen kazao je da ta kompanija godišnje proizvodi oko 42 TWh (tera-vat časova) električne energije, te da posluje u Norveškoj, Švedskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Bugarskoj, Srbiji i Rumuniji.

Prema njegovim rečima, u 2006. godini kompanija je ostvarila prihode više od dve milijarde evra.

Mikelsen je još kazao da BiH ima velike hidropotencijale, izražavajući nadu u dobru saradnju sa RS, BiH i regijom ubuduće.

"Statkraft" je u stopostotnom vlasnistvu države Norveške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Svet

Oglasila se Rusija: "Biće promena"

Izmene poreskog zakona u Rusiji, koje je predložilo ministarstvo finansija te zemlje, uticaće na donošenje odluke o određivanju referentnih kamatnih stopa, objavila je Ruska centralna banka, a preneo je danas Interfaks.

22:16

29.5.2024.

17 h

Podeli: