Region

Četvrtak, 28.06.2018.

13:45

Penzioni sistem pred slomom, stručnjaci šokirani izmenama

Umesto da reši problem 27 odsto dodatka za penzionere iz drugog stuba, nove izmene de fakto ruši penzionu reformu u Hrvatskoj.

Izvor: Poslovni dnevnik

Penzioni sistem pred slomom, stručnjaci šokirani izmenama
Foto: Thinkstock

Stručnjaci smatraju da izmene koje je predložilo Ministarstvo rada i penzionog sistema na čelu s ministrom Markom Pavićem de fakto ruši penzionu reformu.

Uz produženje radnog veka do 67 godine, Pavićev predlog izazvao je šok u stručnoj javnosti jer je isplatu dodatka uvetovao povratkom u prvi stub u trenutku penzionisanja, prenosi Poslovni dnevnik.

Prema računicama, očekuje se da će se u njega vratiti najmanje 97 odsto osiguranika koji će budžet podebljati za oko 87 milijardi kuna. Tek onima s tri puta većim platama od proseka isplatiće se da ostanu u drugom stubu.

Stručnjaci su šokirani jer to znači demontiranje celokupne reforme u koju se krenulo zbog neodrživosti sistema generacijske solidarnosti.

"Penzioni fondovi većinu imovine imaju uloženo u državne obveznice, povratak na staro zahteva masovne rasprodaje obveznica i pitanje je šta će tada biti s cenama i prinosima na državni dug", pita se Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

20 h

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

1 d

Svet

Oglasila se Rusija: "Biće promena"

Izmene poreskog zakona u Rusiji, koje je predložilo ministarstvo finansija te zemlje, uticaće na donošenje odluke o određivanju referentnih kamatnih stopa, objavila je Ruska centralna banka, a preneo je danas Interfaks.

22:16

29.5.2024.

17 h

Podeli: