Zrenjanin - Kultura - B92 Lokal

Zrenjaninski horski festival – u završnici koncert posvećen Korneliju Kovaču

U Kulturnom centru Zrenjanina od 2. do 4. juna održaće se 10. Horski festival "Slobodan Bursać", u okviru kojeg se obeležavaju dva velika jubileja, deset godina festivala i trideset godina od smrti poznatog zrenjaninskog dirigenta Slobodana Bursaća, po kojem je ovaj muzički festival i dobio ime.

Izvor: Vojvodina uživo Zrenjanin
Podeli
Editorial credit: Pav-Pro Photography Ltd / Shutterstock.com
Editorial credit: Pav-Pro Photography Ltd / Shutterstock.com

Kako bismo obeležili značajni festivalski jubilej, desetogodišnjicu postojanja, planirano je učešće skoro svih zrenjaninskih horova i gostujućih horova iz zemlje i inostranstva, kažu ovim povodom iz Kulturnog centra Zrenjanin, navodi portal Vojvodina uživo.

"Predviđeno je da nastupi 22 hora sa oko 700 izvođača, članova mešovitih, ženskih, muških i dečjih ansambala. U petak, 2. juna otvaranje i početak festival zakazan je u 20h, dok će u subotu 3. juna, u okviru matinea, nastupiti dečiji horovi. Program nastupa dečjih horova počinje u 11 časova. U večernjem terminu od 20h publiku pored vokalnih kvarteta i grupa očekuju se i nastupi mešovitih horova. Završnica festivala održaće se u nedelju, 4. juna u 20 časova sa celovečernjim koncertom Kamernog hora 'Odjek" iz Požarevca. Koncert pod nazivom 'Jedno prošlo doba' je posvećen kompozitoru Korneliju Bati Kovaču uz izvođenje brojnih autorovih numerama koje su stekle veliku popularnost, i za sva vremena obeležile regionalnu muzičku scenu. Tokom festivala u Izložbenom salonu Kulturnog centra biće postavljena i retrospektivna izlozba plakata koji su predstavljali festival i festivalske aktivnost tokom proteklih deset godina. Izložba se organizuje pod nazivom 'Deset godina iza nas'. Otvaranje postavke zakazano je 2. juna u 19 časova. Pre svake festivalske večeri biće emitovan i kratki dokumentarni film koji će predstaviti festival u proteklim godinama", poručili su iz Kulturnog centra Zrenjanina.

Organizator festivala je Kulturni centar Zrenjanin, a festival su pomogli Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje i odnose s verskim zajednicama Vojvodine, Grad Zrenjanin, Srpsko narodno pozorište – Novi Sad i Srednja poljoprivredna škola iz Zrenjanina i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.