Zrenjanin - Ekonomija - B92 Lokal

Plastenička proizvodnja u okolini Zrenjanina

Filip Tomašev iz Tomaševca jedan je od mladih poljoprivrednika kojem su na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu odobrena sredstva za nabavku plastenika.

Izvor: eKapija Zrenjanin
Podeli
Foto: Depositphotos/SashaKhalabuzar
Foto: Depositphotos/SashaKhalabuzar

Filipu će ovo biti šesti plastenik. U pet postojećih, poslednjih pet godina uzgaja mladi luk, zelenu salatu, paradajz i papriku. Ove povrtarske kulture gaji i na otvorenom jer, kako kaže, od ratarstva "slaba vajda".

Ratarstvom se bavi tek toliko da ima hrane za stoku, odnosno za potrebe domaćinstva.

" Pre pet godina nabavio sam jedan plastenik, pa je taj prvi doneo drugi, pa treći i tako redom. Zahvaljujući njima, uspeo sam da dobijem na konkursu i ovaj šesti, koji je mnogo veći i ozbiljniji. Pošto se kasnilo sa procedurama, pa i sa postavljanjem, u njemu ću posaditi kasni paradajz", priča Filip Tomašev, prenosi eKapija. Filip ima 29 godina i svoju budućnost vidi u povrtarstvu.

"U povrtarstvu ima mnogo više posla, ali se više i isplati. U plastenicima proizvodim i rasad, i za sebe i uslužno, pa posla stvarno ima od jutra do mraka. Kad ima najviše posla onda angažujemo i dodatnu radnu snagu iz sela", priča Tomašev. Povrće koje proizvede, on plasira u lokalnoj piljarnici i na pijaci u Kovačici, kao i na pijacama u okolnim mestima i u jednom trgovinskom lancu. Svoj život Filip ne može da zamisli bez sela. "Trenutno sam i zaposlen. Rekao sam mojima, dokle mogu da radim i da se bavim povrtarstvom, ja ću gurati. Kad ne budem mogao, povrtarstvo je moj izbor. Od njega može da se lepo živi. I više volim da u selu budem svoj na svome, nego u gradu niko", završava Tomašev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu