Subotica - Društvo - B92 Lokal

Urbanistička pitanja u Subotici: Pastor se sastao sa direktorkom Republičkog zavoda

Predsednik Skupštine grada sastao se sa direktorkom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Kroz razgovor su sagledane sve aktuelnosti u vezi sa urbanističkim pitanjima i zaštitom spomenika kulture u Subotici.

Izvor: subotica.com Subotica
Podeli
Foto: xbrchx, Shutterstock
Foto: xbrchx, Shutterstock

Predsednik gradskog paralamenta, Balint Pastor, zahvalio se na podršci Republičkog zavoda u vezi sa očuvanjem ambijentalne celine gradskog jezgra Zone 2 i profesionalnom pristupu u svim pitanjima zaštite građenog nasleđa, prenosi subotica.com.

On je rekao da se ne sme ponoviti ono što se desilo u Ulici braće Radić, kada je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture takođe dao svoje stručno mišljenje, koje se nije ispoštovalo od strane ranijeg rukovodstva grada.

On je istakao da mu je veoma drago što je postignut konsenzus unutar Gradske uprave o tome da se ne uništi ništa što predstavlja vrednost u centru grada.

"Interes svih nas je očuvanje prostorne ambijentalne celine, koja predstavlja kulturnu baštinu i veliki turistički potencijal, prednosti koje treba znati pažljivo i efikasno iskoristiti. Pored kulturološkog značaja, jasan je i ekonomski značaj, jer promišljena promocija i dobra strategija mogu učiniti Suboticu privlačnom destinacijom", rekao je Pastor.

Direktorka Republičkog zavoda, Dubravka Đukanović, rekla je da su zaštićene zgrade i ambijentalne celine neobnovljivi resursi, te da oni predstavljaju prioritet u svakoj sredini. To ne znači da se neke promene ne mogu izvesti, ali da one ne smeju biti drastične.

Na sastanku je bilo reči i o potrebi obnove fasade Gradske kuće, jer je veoma važno da se radovi izvedu u što kraćem roku, kako ova velelepna zgrada ne bi bila mesecima ograđena i pokrivena.

Govorilo se i o obnovi fasade Gradske biblioteke, za šta po planovima postoji mogućnost da se uradi do kraja ove godine, jer su sredstva putem aplikacije obezbeđena za ulazni deo zgrade, a u zavisnosti od dalje uspešne projektne aktivnosti, postoji mogućnost da se izvedu radovi i na celoj zgradi.

Pastor je zatražio pomoć od predstavnika Republičkog zavoda u vezi sa organizacijom stručne konferencije na temu gradskog jezgra u službi turizma i primera dobre prakse nekih domaćih i inostranih gradova u očuvanju i rekonstrukciji zaštićenih zgrada, kako u privatnom, tako i u javnom vlasništvu.

Ovaj stručni skup bi se, u zavisnosti od epidemiološke situacije, mogao održati na jesen ove godine.

Direktorka Republičkog zavoda je izrazila spremnost u daljoj saradnji i pružanju stručne podrške po svim pitanjima iz njihove nadležnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 153 idi na stranu