Počelo uređenje: Kako će izgledati Pozorišni trg u Novom Sadu? FOTO

U Novom Sadu počelo je uređenje urbanog fragmenta koji obuhvata Pozorišni trg, Uspensku ulicu i prolaz između Srpskog narodnog pozorišta i TC "Apolo".

Izvor: B92.net

Utorak, 02.03.2021.

11:32

Počelo uređenje: Kako će izgledati Pozorišni trg u Novom Sadu? FOTO
Gradska uprava za graðevinsko zemljište i investicije

"Sa ciljem da se poboljša funkcionalnost, estetika i atraktivnost najužeg centra grada, kao dela urbanistički i kulturno zaštićenog starog gradskog jezgra, Grad Novi Sad pristupa uređenju javnih površina na ovom lokalitetu", navodi se na sajtu Gradske uprave za građevinisko zemljište i investicije.

Kako navode, zbog veličine i kompleksnosti samog prostora (6,82h), projektovanje i realizacija podeljeni su po zonama, a juče je počela I faza radova, odnosno uređenje urbanog fragmenta koji obuhvata Pozorišni trg, Uspensku ulicu i prolaz između Srpskog narodnog pozorišta i TC „Apolo“.

Ovim radovima predviđeno je parterno i hortikulturno uređenje, rekonstrukcija podzemnih instalacija, izgradnja javnog i dekorativnog osvetljenja i postavljanje urbanog mobilijara.
Gradska uprava za graðevinsko zemljište i investicije
Prostor Pozorišnog trga, kao parterna površina namenjena prvenstveno pešacima, biće popločana granitnim pločama u tri diskretno tonirane nijanse, sa značajnim povećanjem zelenih površina u smislu formiranja novih i očuvanja postojećih.

Od ukupno 8110m² prve faze, samo zelenilo zauzima 2714m². Tri postojeća stabla neophodno je ukloniti iz razloga što se nalaze na trasi podzemnih instalacija koje se rekonstruišu, dok će 6 mladih sadnica i 32 komada ukrasnog žbunja biti presađeno.

Na ovom prostoru biće zasađeno 25 novih stabala i 708 komada žbunastih biljaka, tako da se procenat visokog zelenila značajno povećava u odnosu na postojeće stanje.

Prema Uspenskoj ulici planirana je ambijentalna celina sa plitkim vodenim ogledalom, fontanom, prostorom za sedenje i žardinjerama sa ukrasnim žbunjem.
Foto: Gradska uprava za graðevinsko zemljište i investicije
U zoni Uspenske ulice projektovane su autobuske niše i nove nadstrešnice na stajalištima.

Potporni zidić oko pozorišta preoblikovaće se u kontinualnu klupu, dok je uz trotoar do zelenog pojasa predviđena dvosmerna biciklistička staza sa ugradnom podnom rasvetom.

Prateći namenu i funkciju prostora i novih sadržaja, formiraće se novi drvored duž Uspenske ulice.

Na prostoru između SNP i TC „Apolo“, kao centralni element zadržava se stablo platana oko koga se planira novo parterno uređenje i urbana oprema. Zeleni pojas uz teretni ulaz u pozorište povećava se i preoblikuje sadnjom novog zelenila.

U okviru prve faze uređenja gradskog jezgra biće postavljen i savremeni urbani mobilijar – kontinualne klupe i klupe sa žardinjerama, kante za otpatke, držači za bicikle, stubići za sprečavanje prolaska vozila, kao i javne česme. Кlupe se jednim svojim delom stapaju sa postojećim zelenim površinama i na taj način doprinose povezivanju prostora u jedinstvenu celinu.

Pored rasvete na stubovima, predviđeno je i dekorativno osvetljenje parterne vodene površine, klupa i žardinjera, memorijalne trake, spomenika i pojedinih stabala drveća.
Foto: Graska uprava za graðevinsko zemljište i investicije
Кao uspomena na nekadašnju Malu jevrejsku ulicu, koja je postojala do 70-ih godina prošlog veka, u nivou partera planira se postavljanje metalne „memorijalne trake“, širine 40 cm i ukupne dužine oko 160 metara, koja se ka Bulevaru Mihajla Pupina uzdiže u vidu informativnog stuba.

Podaci na memorijalnoj traci zamišljeni su kao „protok vremena“ grada Novog Sada, od prve naseobine do današnjih dana. Uz memorijalnu traku biće postavljeno podno osvetljenje koje će formirati svetlosnu liniju i dati posebnu atmosferu obnovljenom Pozorišnom trgu.

Realizacijom ove investicije, čija je vrednost 378 miliona dinara, naši sugrađani će u samom centru grada već krajem godine dobiti mnogo lepši i prijatniji ambijent, kakav i priliči Evrop
Foto: Gradska uprava za graðevinsko zemljište i investicije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: