Kakve promene su planirane na SPENS-u?

JP Sportski i poslovni centar Vojvodina raspisao je tender za izradu projektno-tehničke i investicione dokumentacije za dogradnju i rekonstrukciju Spensa, do nivoa projekta za građevinsku dozvolu.

Izvor: B92

Sreda, 27.10.2021.

18:09

Kakve promene su planirane na SPENS-u?
Foto: Srdjan Randjelovic / Shutterstock.com

U projektnom zadatku, izrađenom prema Strategiji razvoja objekta Spensa koju je uradio Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, navedeno je koje su sve promene planirane u okviru kompleksa.

Prema tom dokumentu, postojeće dvorane se zadržavaju, s tim što treba da ostvare veći stepen fleksibilnosti korišćenja, piše eKapija.

Maloj dvorani treba povećati kapacitet uvođenjem dodatnih teleskopskih pokretnih tribina i/ili fiksnih tribina. Navodi se da ukupan kapacitet Male dvorane treba da bude ne manji od 2.000 mesta, a treba razmotriti i promenu sedišta u gledalištu.

Za Veliku dvoranu u planu je da se obezbedi mogućnost istovremenog održavanja većeg broja treninga i termina za rekreaciju građana.

Ledenu dvoranu treba, kako stoji, projektovati kao kizalište čitave godine i odnosu na to planirati sve intervencije u prostoru, kao što je npr projektovanje sistema montažne zaštitne ograde za potrebe organizacije različitih događaja (hokej, umetničko klizanje...). Takođe treba razmotriti promenu sedišta i u ovoj dvorani.

Kada je reč o džudo, boks i stonoteniskoj dvorani, planira se razdvajanje kretanja sportista i publike, za svaku salu zasebno, kao i prijem gledalaca na drugom spratu.

U kuglani je potrebno osavremeniti svlačionice i prateće prostorije, dok dvoranu za rvanje treba projektovati na drugom mestu, a na njenoj sadašnjoj poziciji projektovati teretanu i saunu.

Isto tako, u okviru projekta rekonstrukcije planirano je da se ostojeće teretane i fitnes centri izmestite iz glavnih holova i sa protivpožarnih puteva.

Za zatvorene bazene, potrebno je, između ostalog, razmotriti povećanje kapaciteta za sušenje kose, a za potrebe održavanja takmičenja višeg ranga neophodno je povećati kapacitet gledališta i postaviti montažne tribine između velikog i malog bazena, kao i naći adekvatno rešenje za savremene sisteme elektronskog monitoringa.

Takođe će se osavremeniti i postojeća kongresna sala (Amfiteatar), a svoje prostore u okviru Spensa dobiće Gradska biblioteka i Gradska galerija.

Dodaje se da su projektnim zadatkom prostori uprave, administracije i medija pozicionirani na drugom spratu.

Komercijalni prostori će biti opremljeni po principu "shell and core", a projektant treba da nađe i jedinstveno rešenje za kafee i restorane koji se nalaze po obodima Spensa.

Kada je reč o parkiranju, originalnim projektom Spensa bila je planirana garaža kapaciteta 980 vozila, ali postojeća ima kapacitet od svega 170 vozila. Zato se od projektanta traži planiranje nadgradnje postojeće ili izgradnje nove garaže sa podzemnim i nadzemnim nivoima.

"Zaokruživanje sportskog kompleksa podrazumeva i konačnu celovitu realizaciju otvorenog bazenskog kompleksa", navodi se u projektnom zadatku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: