Novi Sad dobija prečistač: Rešava se problem odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda

Kako bi otpadne vode kanalizacionog sistema Novog Sada ubuduće odlazile u Dunav prečišćene po najsavremenijim evropskim standardima, proteklih nekoliko godina obavljen je značajan deo priprema za ostvarivanje velikog i skupog projekta izgradnje Centralnog prečistača (CP).

Izvor: Novosti (Z.G.)

Utorak, 29.11.2022.

10:41

Novi Sad dobija prečistač: Rešava se problem odvođenja i prečišćavanja otpadnih voda
Foto: Shutterstock/BalkansCat

Ovaj prečistač će biti lociran, u skladu sa ranije donetom odlukom Skupštine grada, na lokaciji Rokovog potoka na sremskoj strani grada, pišu Novosti.

To pitanje regulisano je i u okviru Plana generalne regulacije Petrovaradina, dokumenta usvojenog na sednici Skupštine grada sredinom septembra ove godine, u kojem je navedeno da će objekat tog centralnog gradskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda biti lociran na desnoj obali reke, na površini od 14,5 hektara.

"Kapacitet budućeg prečistača biće 400.000 stanovnika, uz mogućnost proširenja do 500.000. Sva prateća infrastruktura biće prilagođena toj maksimalnoj izgrađenosti", precizirano je u planu.

Početak prve faze izgradnje CP predviđen je za iduću 2023. godinu a, kako je navedeno u planu, završna faza trebalo bi da bude gotova oko 2035. godine. Eksploatacioni vek tog postrojenja procenjuje se na 30 godina.

Jedan od najznačajnijih i najvrednijih objekata izgrađenih u sklopu priprema za izgradnju CP jeste Nova glavna crpna stanica (NGCS), locirana na levoj obali Dunava u neposrednoj blizini novog drumsko-železničkog mosta i Kvantaške pijace, za čiju je prvu fazu izgradnje iz gradske kase bilo izdvojeno ukupno 860 miliona dinara.

U okviru tog velikog i važnog projekta CP neophodno je da bude urađene i niz pratećih kolektora i crpnih stanice na različitim lokacijama.

Ukupna vrednost prve faze izgradnje CP, prema procenama Prethodne studije izvodljivosti, projektovana je na 70 miliona evra ali se očekuje da taj iznos bude znatno viši, čulo se u raspravi na jednoj od ranijih sednica Skupštine grada.

Izrada Prethodne studije izvodljivosti s Generalnim projektom za CP koštala je 300.000 evra a taj novac je obezbeđen iz evropskog Fonda za tehničku podršku za Zapadni Balkan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: