Niš - Ekonomija - B92 Lokal

Niš: Dozvoliće se gradnja zgrada sa 15 spratova?

Sve je izvesnije da će na pojedinim lokacijama u Nišu biti dozvoljena gradnja stambenih zgrada sa 15 spratova, umesto sadašnjih maksimalno sedam, jer je Komisija za planove na današnjoj sednici saopštila da su odbačeni zahtevi građana da se izmenama Generalnog urbanističkog plana ne menja maksimalna spratnost stambenih objekata.

Izvor: Beta Niš
Podeli
Ilustracija: D. Balšić
Ilustracija: D. Balšić

Odbačeni su, međutim, i zahtevi građevinskih firmi i investitora da se gradnja zgrada sa 15 etaža dozvoli na čitavom području grada Niša.

Direktor Zavoda za urbanizam Miroljub Stanković je na današnjoj sednici Komisije za planove rekao da Nacrt trećih izmena Generalnog urbanističkog plana predviđa da se spratnost menja u pojedinim zonama grada, uglavnom na periferiji.

"Naša ambicija je da dozvolimo gradnju zgrada 'racionalne visine' na periferiji, na neizgrađenom prostoru. Time bi taj prostor učinili atraktivnijim za investitore od prostora u centru grada", izjavio je Stanković.

On je rekao da se trećim izmenama Generalnog urbanističkog plana centar Niša uopšte "ne tretira", osim jedne lokacije u zoni tržnog centra "Delta planet".

"Izmenama GUP-a obezbeđuje se u zonama obuhvaćenim izmenama gradnja kompleksa sa nekoliko zgrada koji će imati i objekte za snabdevanje, obdanište, prostor za sport i rekreaciju. Više zgrade znače i više slobodnog zemljišta za različite namene", objasnio je Stanković.

Prema njegovim rečima, izmenama GUP-a ne dozvoljava se da određene zelene površine budu pretvorene u gradsko građevinskog zemljište, iako je bilo i takvih zahteva investitora.

Vlasnik firme "Šampion" Bratislav Stanković rekao je na sednici Komisije za planove, da investitori u Nišu zahtevaju da se gradnja zgrada sa 15 spratova dozvoli na čitavom području grada i da se svim investitorima obezbede ravnopravni uslovi za rad.

"Vi ne znate koliki je pritisak na Niš kao univerzitetski centar. Svi traže stanove, a mi ne možemo da proizvedemo toliko sa ograničenjima koja sada postoje", izjavio je Stanković.

On je podsetio da su se i u Nišu nekada gradili soliteri i istakao da više zgrade obezbeđuju i više zelenila, jer se zemljište ne opterećuje objektom.

Sednici Komisije za planove prisustvovali su i predstavnici nevladinih organizacija i opozicionih stranaka, a oni su tražili da se izmene Generalnog urbanističkog plana odbace ili odlože.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.