Zeleni turizam u Nišu: Besplatne ture i obilasci grada VIDEO

Udruženje turističkih vodiča iz Niša organizovaće ovog vikenda besplatan obilazak kulturno-istorijskih znamenitosti grada.

Izvor: B92.net, TV Prva

Petak, 23.02.2024.

11:52

Zeleni turizam u Nišu: Besplatne ture i obilasci grada VIDEO
Foto: Printscreen TV Prva

Ovaj vikend biti posebno zanimljiv ljubiteljima kulture i ljubiteljima istorije, a ove godine posebno i ljubiteljima ekologije.

"Ove godine je ekologija u prvom planu iz prostog razloga što je na svetskom nivou određena ta tema. Prošle godine je bila regeneracija turističkog vodiča kao posla, posle pandemije i kovida i svih stvari koje su se desile 2020. godine i pošto smo videli da je ponovo narastao turizam i to više nego što je iko očekivao i što je prenaselenost na nekim lokacijama, to je na ovaj način počela ponovno da bude velika boljka naročito velikih turističkih lokaliteta, i onda smo se ponovno vratili na ekologiju", rekao je Nenad Rokvić, iz Udruženja turističkih vodiča Niš.

Zeleni turizam je nešto što bi trebalo da svi imaju svest o tome i da se zatvori jedan krug ciklični krug, gde vrlo prosto i vrlo jednostavno se kaže, "budite dobri prema prirodi i okolini u mestu gde ste došli kao iz mesta odakle ste pošli".

"Mi to radimo svake godine kad je zgodan dan oko 21. februara. 21. februara se sad pada u sred radne nedelje i onda je bila opcija ili vikend kasnije ili vikend ranije. Sada smo 25. februara organizovali besplatno razgledanje grada i ove godine radimo četiri standardna stuba, najveća lokaliteta Niša, A to su Arheološki park Medijana, Čele Kula, tvrđava i koncentracioni logor", rekao je Rokvić.

"Ove godine smo opet malo drugačije napravili zaokret i nismo dali svim građanima mogućnost da to rade, naravno to ćemo raditi već sledeće godine. Već smo želeli da najmlađima, onima koji se školuju pre svega za turizam, studentima sa dva fakulteta, Univerziteta Niš i Singidunum i srednjoškolcima, pre svega u gostinsko-turističkoj školi i još nekim školama koje imaju istorijsko-geografsko odeljenja u svojim školama i naravno deci iz bogoslovije Niške da poklonimo besplatno razgledanje grada jer bi željeli da podsjetimo, da vidimo koliko ljudi je zainteresovani, šta znaju o istoriji, šta znaju o kulturi u gradu u kome žive, u kome su rođeni ili gde su došli da studiraju. Tako da ove godine je akcenat na najmlađe", zaključio je Rokvić.

Još informacija pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Beograd na vodi se znatno širi MAPA

Vlada Srbije donela je odluku o izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda za područje priobalja reke Save za projekat Beograd na vodi.

14:39

11.4.2024.

1 d

Podeli: