Petak, 20.01.2023.

15:38

Prva pametna zgrada u Kruševcu: Počinje izgradnja naučno tehnološkog parka

U industrijskoj zoni, na lokaciji stara zgrada HI Župa, uskoro počinje izgradnja naučno tehnološkog parka i očekivanja su na radovi kompletno budu završeni u narednoj godini.

Izvor: Krusevacgrad/D.P.

Prva pametna zgrada u Kruševcu: Počinje izgradnja naučno tehnološkog parka
Foto: TinnitusDoll/Shutterstock

U planu je rekonstrukcija i dogradnja 10.008 kvadratnih metara, a procenjena vrednost investicije je oko 14 miliona evra. Projekat čiji je inicijator Biznis inkubator centar, podržala je lokalna samouprava, prenosi krusevacgrad.rs.

"Vrednost investicije je 14 miliona evra umesto šest miliona , kako je prvobitno bilo predviđeno, jer smo u međuvremenu dogovorili sa ministrastvom za javna ulaganja da to bude pametna zgrada koja će biti zadnji krik tehnologije i opreme", kaže Martina Manojlović, direktroka kruševačkog Biznis inkubator centra.

Reč je, kako ističe, o velikom razvojnom i industrijskom centru.

"Dodali smo još deset kancelarija, tako da će u upravnoj zgradi ukupno biti 43 kancelarije za preko 200 korisnika. Hala je ostala ista, 14 modula od po 280 kvadrata i poluotvoreni Sajamski prostor. Sastavni deo te zgrade biće i dva restorana, teretana, konferencijska sala, soba za zabavu (pikado, bijilar, igrice), 3D laboratorija, četiri lifta, te šourum gde će korisnici moći da izlažu i prezentuju svoje ideje potencijalnim kupcima", ističe Manojlović.

Novi naučno tehnološki park imaće četiri brza elektronska punjača koji električni auto pune u roku od 30 minuta. Takvih punjača, kako navodi naša sagovornica, nema u Rasinskom okrugu i šire.

"Takođe, zgrada će imati pametne protivpožarne sisteme koji identifikuju požar po nekoliko dana unapred i obaveštavanju korisnika. Cela zgrada će biti pametna zgrada", kaže ona.

Govoreći o značaju izgradnje ovog parka, Manojlovićeva je podsetila da grad do sada nije imao sajamski prostor na kome bi ovdašnje firme i proizvađači mogli da izlažu, te da se spremaju za sajmove u inostranstvu. Takođe, budući korisnici će ovaj prostor moći da koriste za proizvodne procese, za omladinsko, žensko i porodično preduzetništvu, za razvoj robotike.

Prema njenim rečima, uskoro se kreće sa grubim radovima, a plan je da upravna zgrada, poluotvoreni sajamski prostor i modualrna hala kompletno budu završeni u 2024. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: