Evo šta predviđa rešenje prve faze Severne obilaznice oko Kragujevca

Izgradnjom Severne obilaznice oko Kragujevca omogućilo bi se izmeštanje teretnog saobraćaja iz urbanog jezgra najvećeg grada u Šumadiji.

Izvor: eKapija

Subota, 11.12.2021.

09:54

Evo šta predviđa rešenje prve faze Severne obilaznice oko Kragujevca
Ilustracija: Shutterstock/Tricky_Shark

Ovu kapitalnu investiciju prepoznala je i Vlada, koja je odlukom od maja ove godine izgradnju obilaznice proglasila projektom od republičkog značaja.

Prema dosadašnjim najavama, radovi na deonici trebalo bi da otpočnu tokom marta naredne godine, a već se krenulo sa konkretnim koracima u realizaciji nakon što je Grad Kragujevac objavio urbanistički projekat za I fazu izgradnje Severne obilaznice koji je izradio JP Urbanizam.

Kako se navodi u tehničkoj dokumentaciji, plan za prvu fazu obuhvata izgradnju puta u dužini od 5 kilometara sa denivelisanim ukrštanjem na raskrsnici "Jovanovac" i obuhvata površinu od 65 hektara i 25 ari, prenosi Ekapija.

Građevinsko rešenje

Koncept rešenja Severne obilaznice u I fazi obuhvata početak od pomenute raskrsnice "Jovanovac" koja predstavlja vezu između državnog puta I B reda br. 24 (Batočina - Kragujevac) i obilaznice.

Kao posledica položaja planirane petlje ‘’Jovanovac" i blizine opštinskog puta br. 91-25, koga preseca trasa severne obilaznice, projektovana je devijacija tog opštinskog puta pri čemu se ostvaruje veza sa ostalim saobraćajnim tokova i zadržava postojeća struktura opštinskih puteva. U okviru ovog dela puta planirana je još jedna denivelisana raskrsnica na četvrtom kilometru, tzv. petlja "Petrovac".

Ova petlja prevashodno je projektovana za zadovoljavanje potreba nove industrijske zone koja će se nalaziti sa severne strane obilaznice. U planu je takođe i da se u zoni petlje postavi kružna raskrsnica kako bi se omogućila dobra povezanost lokalnih saobraćajnica i buduće industrijske zone. Malo dalje od petlje "Petrovac", na stacionaži 4km+620m u planu je devijacija opštinskog puta, odnosno prolazak lokalne deonice ispod obilaznice i izgradnja kružnog toka kako bi se obezbedila indirektna saobraćajna veza.

U dokumentaciji koja je predočena javnosti dodaje se i da će na obe kolovozne trake obilaznice biti izgrađeno 5 niša za prinudno zaustavljanje vozila kao i obezbeđivanje saobraćajnih prekida radi uspostavljanja veze između dve saobraćajne trake. Urbanističkim projektom nije predviđena izgradnja pratećih sadržaja za ovu deonicu u dužini od 5 kiliometara.

Takođe, dodaje se i da je predmetnom projektnom dokumentacijom obuhvaćena izgradnja i atarskih puteva širine 5 metara sa bankinama širine 1 metar, ako i nadvožnjaka koji će služiti za kretanje poljoprivredne mehanizacije.

Zaštita kulturnih dobara

Na prostoru koji obuhvata urbanistički projekat nalaze se dva lokaliteta nepokretnog kulturnog nasleđa.

U Jovanovcu je smešten praistorijski lokalitet iz doba neolita Bubanj. Najstariji slojevi datiraju još od 5.800 do 5.500 godine stare ere, koji pripadaju takozvanoj starčevačkoj kulturi. Lokalitet je pod zaštitom države još od 1954. godine. Pored Bubnja, u Novom Milanovcu nalazi se lokalitet Umka sa arehološkim otkrićima iz rimskog i ranovizantijskog perioda.

U dokumentaciji se ističe da će prilikom izvođenja svih zemljanih i građevinskih radova biti prisutno stručno lice iz nadležnog zavoda za zaštitu spomenika kulture. Severna obilaznica oko Kragujevca gradiće se u dužini od 22 kilometara, potez Kragujevac-Mrčajevci.

Urbanistički projekat koji se nalzi na uvidu javnosti do 15. decembra obuhvata dužinu od 5 kilometara deonica, a preostalih 17 kilometara, kako se navodi, biće obrađeno kroz plan detaljne regulacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: