Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa: Domovima zdravlja u Moravičkom okrugu podeljeno 9.000 doza

Čačanski Zavod za javno zdravlje isporučio je domovima zdravlja na teritoriji Moravičkog okruga 9.000 doza vakcina protiv sezonskog gripa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2022.

13:55

Počinje vakcinacija protiv sezonskog gripa: Domovima zdravlja u Moravičkom okrugu podeljeno 9.000 doza
Foto: RINA

Čačanski Dom zdravlja dobio je 4.250 doza, ivanjički 1.700, gornjomilanovački 2.100, a lučanski 950 doza. Svi zainteresovani građani moći će već od danas da se vakcinišu u svojim domovima zdravlja, a procedura je standardna, prenosi RINA.

"Osobe koje žele da se zaštite treba da se jave svom izabranom lekaru koji će obaviti pregled i dati uput za imunizaciju", objasnio je dr Aksentije Tošić i dodao da su građanima na raspolaganju dve vrste vakcina: Vaxigrip Tetra - četvorovalentna split vakcina (8500 doza) i trovalentna TorVaxFlu (500 doza).

Dr Tošić je apelovao na sve rizične grupe, pre svega hronične bolesnike i starije od 65 godina, da se vakcinišu, kao i da će prioritet osim njih imati zdravstveni radnici.

"To se naročito odnosi na lica starija od 65 godina, hronične bolesnike, zaposlene u javnim službama, medicinske i šalterske radnike, pripadnike vojske i policije i dijabetičare", savetuje Tošić i dodaje da se imunizacija preporučuje deci i trudnicama, a vakcinu može da primi svako dete starije od šest meseci, ali je obavezan prethodni pregled pedijatra, dok trudnice mogu primiti vakcinu tek nakon pregleda i preporuke ginekologa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: