"Ada Ciganlija je problematična": Postoji li rizik od poplava u Beogradu?

Vodostaji Save i Dunava su u stagnaciji i Beograđani ne treba da imaju strah od izlivanja reka, rekao je za Tanjug v.d. direktor JVP “Beogradvode” Vladimir Batalović.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 29.05.2023.

08:32

Foto: AstroStar/shutterstock

Kod Kule Nebojša, koja je najniža tačka Beograda na snazi je vanredna odbrana od poplava, a u popodnevnim časovima JVP "Beogradvode" uputiće predlog da se ugasi vanredna odbrana jer se vodostaji snižavaju, kazao je on.

"U ovom momentu nalazimo se u okolini Kule Nebojša koja je najniža tačka odbrane Grada Beograda od poplava. Trenutni vodostaji i na Savi i na Dunavu su u stagnaciji i iznose Sava 490cm, a Dunav 527 i to je niže od vodostaja pri kojima se proglašava redovna odbrana od poplava. Međutim, pošto je u okolini Kule Nebojša najniža tačka kriterijum je malo drugačiji i mi trenutno imamo na snazi vanrednu odbranu od poplava i naše ekipe vrše ispumpavanje vode koja se u toku noći skupi u podvožnjaku koji je i najkritičniji. S obzirom na to da se ovde nalazi parking i da sugrađani moraju da komuniciraju, naše ekipe svakodnevno u više navrata dolaze i ispumpavaju vodu kako bi podvožnjak bio u funkciji", rekao je Batalović.

On je apelovao na građane da se ne parkiraju u toj zoni, jer, kako je rekao, ne znaju da li će vodostaj doći više ili niže u odnosu na točkove kola.

"Naš plan je da danas, negde posle 15 časova damo predlog da se ugasi vanredna odbrana od poplava kod Kule Nebojša jer se vodostaji snižavaju, uzvodno od Beograda i na Savi i na Dunavu su u padu. Trenutno su u prestonici u stagnaciji. Vrh talasa trenutno prolazi kroz Beograd. Prema najava RHMZ-a očekuje se da se narednih dana taj vodostaj smanji, što znači da bismo tokom dana ugasili vanrednu odbranu i ostaće na snazi redovna, i to su redovne aktivnosti, za sada nema nikakvih opasnosti", rekao je Batalović.

Ukazao je da je Ada Ciganlija problematična nakon poplava 2006. godine.

"Izvršena je sanacija tog nasipa u većoj meri, nekih 90 procenata, a ostao je deo nasipa koji nije rekonstruisan. To je deo ka unutrašnosti samog Čukaričkog rukavca, gde se nalaze veslački klubovi, tu je niži i tanji i tu dolazi do proviranja vode iz Save u branjiv deo i tu se javljaju barice. Kada vodostaj Save počne da pada, voda će se povući", rekao je Batalović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: