Mali za B92.net o novitetima u Beogradu na vodi: "Završetak celog projekta 2028 – škola, vrtić..." FOTO

Izvor: B92.net, J.J.

Četvrtak, 26.01.2023.

14:32

Mali za B92.net o novitetima u Beogradu na vodi:
Foto: Ministarstvo finansija

To je projekat od nacionalnog značaja za celu Srbiju, koji predstavlja simbol napretka i razvoja naše zemlje koji je dokazao da ako vredno radite i borite se za svoju državu, snovi mogu da postanu stvarnost, ističe Mali.

"Ono što me posebno raduje jeste projekat uređenja Savskog trga, koji je već dobio novi izgled, ali taj posao još nije u potpunosti završen. Naime, iako je prostor ispred stare zgrade glavne železničke stanice uređen i postavljen je spomenik Stefanu Nemanji, tu će biti još noviteta. Zgrada Pošte će biti rekonstruisana i biće joj vraćena fasada i izgled koji je imala pre Drugog svetskog rata. U njoj će biti smeštene dve veoma važne institucije kulture – Pozorište 'Boško Buha' i Dečji muzej Beograda. Tako će konačno biti rešen problem lokacije navedenog pozorišta, što je bila i velika želja pokojnog glumca Milorada Mandića Mande", rekao nam je Mali.

Škola i vrtić

Foto: Ministarstvo finansija
Prema njegovim rečima, iza zgrade Pošte biće izgrađena državna škola, najmodernija u gradu. Nastava u školi će biti dvojezična, a postojaće i unutrašnji bazen i sportski tereni.
Foto: Ministarstvo finansija
Osim škole, biće izgrađen i državni vrtić za naše najmlađe sugrađane, otkrio nam je Mali.

U staroj zgradi železničke stanice Muzej istorije Srbije

Foto: Ministarstvo finansija
Takođe, u staroj zgradi železničke stanice biće otvoren Muzej istorije Srbije, iza kojeg će se nalaziti metro stanica na kojoj će se ukrštati prve dve linije podzemne železnice, dodaje Mali.

"Okidač" za investitore

Foto: Ministarstvo finansija
"Deluje kao da je početak izgradnje Beograda na vodi bio 'okidač' i za druge investitore, da pohrle u našu zemlju, koja je postala atraktivna investiciona destinacija, u koju stižu investicija i sa Istoka i sa Zapada. Tako je, na primer, među pet zemalja zapadnog Balkana koje nisu članice EU, oko polovine priliva SDI u 2015. godini završilo u Srbiji, a u 2021. godini oko 60 odsto. Sa dobrim trendom smo nastavili i u 2022. godini, tokom koje smo privukli rekordnih 4,4 milijarde evra stranih direktnih investicija", objašnjava ministar finansija.

Završetak celog projekta 2028. godine

Foto: Ministarstvo finansija
"Projekat 'Beograd na vodi' je toliko osporavan od strane raznoraznih kritičara, kojima je, valjda bilo lepše da taj prostor bude devastiran, umesto što sada Beograd i Srbija imaju najlepšu promenadu u ovom delu Evrope, Kulu Beograd – najvišu zgradu u ovom delu Evrope visoku 168 metara, najposećeniji tržni centar, čitav jedan novi deo grada, sa prelepim zgradama i parkovima. Očekujem da 2025. godine budu započeti radovi na svim objektima u okviru 'Beograda na vodi', a da do 2028. godine ceo projekat bude završen", kazao je Mali za naš portal.

"To će biti dodatna potvrda napretka i razvoja Srbije", dodaje on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: