Beograd - Društvo - B92 Lokal

"Tečno drvo" u Beogradu se danas pušta u rad

Prvi urbani foto-bioreaktor u Srbiji, "LIQUID 3" postavljen ispred zgrade opštine Stari grad u Makedonskoj ulici u Beogradu biće sutra pušten u rad, saopštio je Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli
Ilustracija: Sasa Dzambic Photography/Shutterstock
Ilustracija: Sasa Dzambic Photography/Shutterstock

Ovo "tečno drvo", kako ga nazivaju u Institutu za multidisciplinarna istraživanja Univerziteta u Beogradu gde je osmišljen, predstavlja potpuno novo biotehnološko rešenje za prečišćavanje vazduha i smanjenje emisije ugljen-dioksida u gradskim područjima gde su njegove koncentracije najveće, a za sadnju drveća nema dovoljno prostora.

Sistem je osmišljen tako da bude održiv i multifunkcionalan, jer koristi solarnu energiju za osvetljenje i osim za prečišćavanje vazduha od ugljen-dioksida, može se koristiti kao klupa i punjač za mobilne telefone.

"LIQUID 3" je nagrađen kao jedno od 11 najboljih inovativnih i klimatski pametnih rešenja u okviru projekta "Lokalni razvoj otporan na klimatske promene", koji UNDP sprovodi u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine a opština Stari grad je kao partner u realizaciji projekta obezbedila lokaciju i dozvole za postavljanje sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.