Beograd radi na ozelenjavanju grada: Zasađeno više od 13.000 stabala VIDEO

Širom Beograda svake godine se zasadi više od 5.000 stabala, ali čini se da će ove godine taj broj biti znatno veći.

Izvor: B92.net, TV Prva

Petak, 01.03.2024.

09:24

Beograd radi na ozelenjavanju grada: Zasađeno više od 13.000 stabala VIDEO
Foto: PrintScreen/ TV Prva Video

"Sezona sadnje počinje u periodu mirovanja vegetacije. Otprilike polovinom novembra meseca i traje do polovine marta meseca. Godišnje se sadilo oko 5.000 stabala, a ove godine će taj broj biti znatno veći. Do sada je već 13.000 stabala posađeno, ali sezona još uvek traje, tako da očekujemo još veći broj stabala", kazala je Mirjana Obućinski, JKP "Zelenilo" Beograd.

Kako je rekla, stabla se sade na stručan način, adekvatno u skladu sa svim pravilima struke.

"Prvo, redovno održavanje podrazumeva redovno zalivanje stabala, kako bi ona što duže opstala u našem gradu. Zatim se primenjuju sve neophodne redovne mere nege. Stabla se svaki dan redovno vrši monitoring stabala, gledaju kakvom su stanju. Ako se primeti bilo koji problem na stablima, u vidu da kreću neka fitopatološka oboljenja, na vreme se reaguje", ukazala je Mirjana.

Objasnila je da mere nege podrazumevaju i redovno orezivanje stabala, redovnu prihranu i sve ono što može da se uradi da stabla ostanu u urbanim sredinama.

"Nije isto stablo posađeno u šumskim sredinama, nije isto gde ste u jednom glavnom gradu, gde pre svega uticaj automobila, vrši svoje uticaj i zagađenost vazduha. Tako da smo mnogo pažljivi prema stablima nego recimo što bismo bili u nekoj šumi", rekla je Obućinski.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu Prve TV:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Beograd na vodi se znatno širi MAPA

Vlada Srbije donela je odluku o izradi izmena i dopuna Prostornog plana područja posebne namene uređenja dela priobalja grada Beograda za područje priobalja reke Save za projekat Beograd na vodi.

14:39

11.4.2024.

1 d

Podeli: