Barajevo će dobiti još jedno postrojenje za preradu otpadnih voda i 40 kilometara kanalizacije VIDEO/FOTO

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić danas je posetio Barajevo, gde je, između ostalog, obišao i postrojenje za preradu otpadnih voda koje je počelo sa probnim radom i koje će prečišćavati otpadne vode naselja Gaj.

Izvor: B92

Nedelja, 22.05.2022.

10:10

Barajevo će dobiti još jedno postrojenje za preradu otpadnih voda i 40 kilometara kanalizacije VIDEO/FOTO
Foto: Predrag Mitiæ

"Naselje Gaj je najveće urbano naselje u Barajevu i u ovo postrojenje smo uložili 125 miliona dinara. Ono pokriva oko 5.000 recipijenata odnosno prerađuje devet litara otpadnih voda u sekundi i na taj način će kompletne otpadne vode ovog naselja biti prerađivane i u čistom obliku biti ispuštene u Barajevsku reku, čime se neće više zagađivati životna sredina. Problem Beograda je što imamo oko dve trećine grada pokriveno kanalizacijom ali u ovom trenutku, osim nekoliko manjih postrojenja, mi nemamo fabrike za preradu otpadnih voda tako da sva naša kanalizacija neprerađena odlazi u Savu, Dunav i druge reke, što je nedopustivo. Zato trenutno gradimo tri od pet fabrika za preradu otpadnih voda i čitav niz manjih postrojenja poput ovoga u Barajevu", rekao je Vesić.

On je istakao da ovi napori pokazuju koliko je važna životna sredina i kvalitet života svakog građanina i građanke Beograda.

"Takođe, u okviru projekta 'Čista Srbija' izgradićemo još jedno postrojenje za preradu voda u samom Barajevu i oko 40 kilometara kanalizacije, što znači da će 40 odsto Barajeva biti pokriveno ovom mrežom. Neko će reći da je to malo ali ipak je bolje 40 odsto nego ništa i obzirom na razruđenost ove opštine trebaće zaista dosta vremena kako bi se cela opština pokrila kanalizacijom. Verovatno ćemo sva izdvojena naselja rešavati ovim manjim postrojenjima za preradu otpadnih voda što je mnogo logičnije nego postavljati desetine kilometara cevi koje bi vodile do nekog većeg postrojenja", istakao je Vesić.
Foto: Predrag Mitiæ
Predsednik opštine Barajevo Slobodan Adamović izrazio je zadovoljstvo što žitelji naselja Gaj dobijaju svoju fabriku otpadnih voda.

"Mi smo se deklarisali kao 'zelena' opština i kada smo pre nekoliko godina otvorili šetalište pored reke obećali smo da ćemo rešiti pitanje otpadnih voda. Uz pomoć grada uložena su značajna sredstva i ovo je dokaz da držimo reč. I u budućnosti ćemo raditi na rešavanju ekoloških problema, uspeli smo da uđemo u projekat „Čista Srbija” i već u prvom krugu dobili smo projekte izgradnje fabrike otpadnih voda i novih 40 kilometara kanalizacione mreže", kazao je Adamović.

Fabrika za preradu otpadnih voda poseduje biološki reaktor a projektovani kapacitet namenjen je za potrebe 5.000 stanovnika, odnosno preradu 800 kubnih metara otpadnih voda dnevno. Proces je kontinualan, po najsavremenijim tehnološkim uslovima koje se primenjuju u najrazvijenijim evropskim zemljama.

Snimak obilaska je dostupan na "Sićve TV-u":

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: