B92.net saznaje: Premešta se Beo zoo vrt – evo detalja FOTO/VIDEO/MAPA

Beogradski Zoološki vrt koji se na Kalemegdanu nalazi od osnivanja 1936. godine, biće premešten na Ada Safari, potvrdio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Izvor: b92.net/S.V.

Petak, 03.02.2023.

10:14

B92.net saznaje: Premešta se Beo zoo vrt – evo detalja FOTO/VIDEO/MAPA
Foto: B92.net/K.K.

"Od kada sam došao na ovo mesto, poslednjih par meseci smo se bavili ovom temom, razgovarao sam sa određenim ljudima i analizirali smo. Ako uzmemo u obzir činjenicu da zoo vrt ne ide daleko od grada jer treba da bude blizu ljudi koji će ga posećivati, kao i da treba da zadrži onu sredinu odakle su životinje došle, odnosno prirodu, došli smo do zaključka da je ovo najbolja lokacija", rekao je Šapić.

Da vidite lokaciju gde će biti premešten zoo vrt, pogledajte:
Foto: B92.net/K.K.
Kako je naveo, na Adi Safari ima puno drveća, reka, jezero, u centru je grada i životinje bi se osećale kao u svojoj sredini. Novi prostor je duplo veći po površini nego što je bio dosadašnji zoo vrt, površine sedam hektara, a novi će biti 14 hektara.

"Nikada nismo mogli da "uđemo" u ozbiljniju priču sa Uneskom oko zaštite Kalemegdana, jer se tamo nalazi Zoološki vrt. Bilo je predloga i pokušaja, čak i od strane bivšeg direktora Vuka Bojovića, koji je imao ideju da se Zoološki vrt preseli na Veliko ratno ostrvo. Postojao je projekat, ali prema informacijama koje imam problem su bile česte poplave na Velikom ratnom ostrvu. Nakon toga su se pojavile ideje o selidbi na periferiju, pominjali su se Krnjača i Surčin, ali mislimo da to nije dobra ideja zato što bi trebalo da Zoološki vrt bude deo gradske celine. Svi veliki gradovi imaju zoološke vrtove koji su relativno blizu urbanih delova. Najteži zadatak bio je pronaći mesto u urbanom delu grada u kojem će se životinje osećati koliko-toliko kao u prirodnom staništu", rekao je Šapić.
Foto: B92.net/K.K.
"Ovakvih lokacija za zoo vrt nisam video nigde u svetu, da ima zelenih površina u gradu, na obali reke, ima i jezero, praktično u samom centru grada, a tišina i mir", rekao je gradonačelnik i dodao će ovim zaštiti Adu ciganliju i da neće biti gradnje.

Šapić je izrazio nadu da će projekat preseljenja zoo vrta biti gotov u naredne dve do tri godine.
Foto: B92.net/K.K.
Iako je ovo naseljeno mesto, gde živi oko 250 porodica, gradonačelnik je rekao da oni neće ostati bez krova nad glavom i da su već ušli u razgovore sa njima. Takođe, najavio da će kroz nekoliko meseci biti završen idejni projekat za Zoološki vrt, koji će biti predstavljen javnosti.

"To će biti velika stvar za Beograd. Ako uspemo da realizujemo taj projekat, biću veoma ponosan na sve nas. Zoološki vrt zaslužuje bolje uslove a Kalemegdanska tvrđava zaštitu Uneska i konzervaciju, jer predstavlja jedno od najvećih kulturnih dobara koje imamo", rekao je Šapić.

Paralelno će se graditi pešačko-biciklistički most i žičara

Foto: B92.net/K.K.
"Paralelno ćemo gledati da iskoristimo plan koji je usvojen pre više od 10 godina. To je Savska žičara, od Delta sitija do Košutnjaka, kao i pešačko-biciklistički most. Trebaće desetak meseci da se most isprojektuje, a pošto to nije težak most, nakon toga trebaće više od godinu dana da se izvedu svi radovi. Tako da bi radove mogli očekivati krajem 2024. godine, početkom 2025. godine", objasnio je Šapić.

Kako navodi, žičara je jednostavnija, nije velika trasa jer je potrebno samo da se pređe reka. "Iz Omladinskih brigada bi imali most, a iz Agostina Neta žičaru, koje bi predstavljale dva nova vida komunikacije sa Adom ciganlijom", zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: