Beo zoo-vrt se seli na Adu Ciganliju?

Beogradski Zoološki vrt koji se na Kalemegdanu nalazi od osnivanja 1936. godine, biće premešten na Adu Ciganliju.

Izvor: B92.net, G.L.

Četvrtak, 02.02.2023.

14:05

Beo zoo-vrt se seli na Adu Ciganliju?
Foto: Shutterstock/ColorMaker

Kako navode u Upravi Grada Beograda, prvi čovek prestonice Aleksandar Šapić, sutra će sa saradnicima, Markom Stojčićem i Robertom Đukićem, posetiti Adu Ciganliju, odnosno Adu Safari, gde će ubuduće biti životinjsko carstvo.

Još uvek nije poznato šta će biti na mestu današnjeg Vrta dobre nade ispod Beogradske tvrđave.

Beo zoo-vrt osnovan je 12. jula 1936. godine, a predstavlja najveći i najstariji zoološki vrt u Srbiji. Osnovao ga je tadašnji gradonačelnik, industrijalac, Vlada Ilić. Svečano je otvoren na Petrovdan – 12. jula, navodi se na zvaničnom sajtu Beo zoo-vrta.

Prvi stanovnici vrta su bili: lavovi, leopardi, beli i mrki medvedi, vukovi, makaki i mangabej majmuni, antilope, bivoli, zebui, mufloni, jeleni, srne, rode, ždralovi, paunovi, fazani, sove, pelikani i papagaji.

Ubrzo po otvaranju Beogradski zoološki vrt je postao jedno od najomiljenijih mesta na koje su Beograđani dolazili. Više puta je ugostio i članove kraljevske porodice Karađorđević. Kraljica Marija je sa kraljevićima Tomislavom i Andrejom vreme namenjeno razonodi često provodila upravo u Vrtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: