Svet 5

13.03.2024.

12:50

Nemačka u velikom problemu?

Nemačka vojska i dalje nema dovoljno opreme i osoblja, uprkos specijalnom fondu od 100 milijardi evra koji je uspostavljen nakon početka rata u Ukrajini, izjavila je danas parlamentarna komesarka za oružane snage Eva Hegl.

Izvor: dpa

Nemačka u velikom problemu?
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Podeli:

Bundesver, navela je u godišnjem izveštaju, ima velike kadrovske probleme, jer stari i osipa se.

"Nedostaje materijala, od velikih mašina do rezervnih delova. Isporuke Ukrajini su samo zaoštrile manjkove."

Infrastruktura je na mnogim mestima, prema njenim rečima, u katastrofalnom stanju.

"Dobijam pisma od roditelja čija su deca tek krenula u vojsku – u oronulim kasarnama, sa buđavim tuševima i začepljenim toaletima."

"To je sramota", dodala je Heglova.

S druge strane, navela je da su prošle godine "učinjeni važni koraci u mnogim oblastima", ali da Bundesver još nije na ciljnom pravcu.

Kada je reč o angažmanu Bundesvera u inostranstvu, Heglova je podsetila da se prošle godine završila misija u Maliju, najveća posle one u Avganistanu. Bundesver i druge zapadne vojske su Avganistan napustile kada su se talibani vratili na vlast 2022.

Poverenica je naglasila da su obe misije bile "otrežnjujuće" i da nemačka vojska sada treba da se usredsredi na nacionalnu odbranu i NATO.

Poverenica, u skladu s ustavom, pomaže Bundestagu pri parlamentarnoj kontroli oružanih snaga. Ona je isto tako i zastupnica vojnika, koji uvek mogu da joj se obrate.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

21 h

Podeli: