Svet 0

04.03.2024.

13:12

Peking se nada...

Kineske vlasti izrazile nadu da će imati bolje odnose sa SAD bez obzira ko pobedi na predsedničkim izborima u SAD zakazanim za novembar ove godine.

Izvor: Beta/AFP

Peking se nada...
Alan/Depositphotos

Podeli:

Kinesko-američki odnosi su se pogoršali poslednjih godina zbog nekoliko pitanja, među kojiam su američke veze sa Tajvanom, trgovina, rivalstvo u novim tehnologijama, borba za uticaj u Azijsko-pacifičkom regionu i Južnom kineskom moru, kao i zbog poštovanja ljudskih prava.

Međutim, čini se da dve zemlje žele da obnove dijalog, pošto je Vašington prošle godine poslao nekoliko visokih zvaničnika u Peking, a bio je i sastanak u novembru između američkog predsednika Džozefa Bajdena i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga u Kaliforniji.

Amerikanci će u novembru izaći na izbore na kojima će se verovatno takmičiti bivši predsednik Donald Tramp i Bajden.

"Mislim da su izbori u SAD njihovo unutrašnje pitanje i mi ne zauzimamo stav o tome", rekao je novinarima Lu Ćindžijan, portparol godišnjeg zasedanja kineskog parlamenta.

"Ko god da bude izabran, nadamo se da će moći da sarađuje sa Kinom na pronalaženju zajedničkog jezika i promovisanju stabilnih, zdravih i trajnih kinesko-američkih odnosa", dodao je Lu.

Prema njegovim rečima, stabilizacija i unapređenje odnosa između Kine i SAD je nešto što svi pomno prate i čemu se nadaju.

Bilateralni odnosi ostaju napeti oko pitanja ostrva Tajvan, koje Peking smatra sastavnim delom kineske teritorije. SAD zvanično ne priznaju tajvanske vlasti, ali su njihov glavni snabdevač oružjem.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: