Velike beneficije za mobilisane rezerviste

Ljudima mobilisanim za služenje vojnog roka trebalo bi odobriti zastoj u otplati kredita, predlaže Banka Rusije.

Svet

Izvor: B92.net

Četvrtak, 22.09.2022.

10:38

Velike beneficije za mobilisane rezerviste
Foto, ilustracija: Shutterstock/Bumble Dee

Kako se navodi na veb-sajtu Banke Rusije, pojedinci mobilisani u skladu sa Izvršnom naredbom ruskog predsednika mogu da podnesu zahtev svojoj banci ili mikrofinansijskoj organizaciji (MFO) za odlaganje plaćanja ili smanjenje za sve vrste kredita, uključujući hipoteke i mikrokredite, za period mobilizacije.

Regulator je preporučio da banke, MFO i drugi profesionalni zajmodavci treba da izađu u susret potrebama takvih zajmoprimaca i da ili razviju posebne programe zastoja otplate kredita i restrukturiranja ili da prilagode postojeće.

Takođe se savetuje poveriocima da ne naplaćuju penale i novčane kazne po ugovorima o kreditu, da ne zahtevaju prevremeno izvršenje obaveza, da ne oduzimaju nekretnine zbog neisplaćene hipoteke, kao i da ne iseljavaju dužnike iz zaplenjenih domova.

Rođaci takvih zajmoprimaca imaju isto pravo.

Takođe banke, MFO i biroi za kreditnu istoriju ne bi trebalo da razmatraju takvo restrukturiranje kao faktor koji pogoršava kreditnu istoriju zajmoprimca.

Ovi posebni zastoji otplate kredita ubuduće mogu biti propisani zakonima, saopšteno je na sajtu.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u sredu ukaz o delimičnoj mobilizaciji, kojom će se 300.000 vojnih rezervista prebaciti u aktivnu službu dok traje sukob sa Ukrajinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: