Vesti -

"Ukinite dva praznika za spas ekonomije"

"Ukinite dva praznika za spas ekonomije", apeluje ekonomista kod nemačke vlasti. Na ovaj način bi se zatvorio jaz od 15 do 30 milijardi evra.

Izvor: Fenix magazin/Sanja Čović
Podeli
Foto, ilustracija: Shutterstock/Svetlana Lukienko
Foto, ilustracija: Shutterstock/Svetlana Lukienko

Za mnoge radnike neradni dani su dobra prilika da se na trenutak pobegne od stresne dnevne rutine. Nemački ekonomista Guntram Vulf predlaže ukidanje dva praznika u budućnosti. Zato što se, prema njegovom mišljenju, sve veći troškovi za klimu i odbranu ne mogu podmiriti.

Kako bi se zatvorio "strukturni jaz od 15 do 30 milijardi evra", političari iznose različita rešenja. Ekonomista Guntram Vulf predlaže ukidanje dva državna praznika. Ovom merom želi se ne samo smanjiti budžetski deficit već i podstaknuti ekonomska aktivnost.

Guntram Vulf u svom komentaru u nemačkim medijima ne navodi nikakve posebne državne praznike koji bi mogli da se ukinu. Međutim, predlaže da se uskršnji ponedeljak razmotri kao potencijalna opcija. S druge strane, Veliki petak bi ostao neradni dan, prenosi Feniks magazin.

Ukidanje bi povećalo ponudu radne snage za dva posto

Pročitajte više:

Frka u Nemačkoj: "Mukotrpno je"

"Uvedite vanredno stanje"; Drama u Nemačkoj: Potrošnja zamrznuta, nestalo 60 milijardi evra

Više radnih dana ima cilj ne samo da omogući izdatke za odbranu i finansiranje zaštite klime već i da podstakne ekonomsku aktivnost.

Ekonomista Vulf tvrdi kako bi ukidanje dva državna praznika povećalo ponudu radne snage za gotovo jedan posto. Ova mera se smatra sredstvom povećanja ekonomske aktivnosti u vreme nedostatka kvalifikovane radne snage i inflacije.

Prema Vulfovim rečima, ukidanje dva državna praznika moglo bi da poveća bruto domaći proizvod za 0,5 posto.

Stoga poziva vladajuće stranke ne samo da razmotre smanjenje potrošnje i povećanje poreza već i da razmotre stvarno povećanje radnog vremena, prenose nemački mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.