Vesti -

Ugostitelji ne mogu da nađu kuvare i konobare: "Nudim 11.000 evra platu"

Čak 11.000 evra mesečno mogao bi da zaradi kuvar ili konobar koji se zaposli u restoranu u Zoderstorfu u Nemačkoj.

Izvor: Index
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy
Ilustracija: Depositphotos/ArturVerkhovetskiy

Ovoliku platu nudi ugostitelj iz spomenutog mesta. Kako navodi "Špigl", ugostitelj očajnički pokušava da pronađe kadar koji mu nedostaje.

Teško da je bilo koja druga industrija u Nemačkoj toliko stradala od pandemije koronavirusa kao restoranska i hotelska, piše Špigl. Posao sada raste, gosti se vraćaju, ali gastronomiji nedostaju desetine hiljada radnika.

"11.000,00 evra. Od sada!" - ovim natpisom Filip i Kristin fon Štum oglašavaju se u Zoderstorfu u Donjoj Saksoniji. Oni su vlasnici stare drvene farme s restoranom u kojem se održavaju seminari i razna događanja. Teoretski, rekao je Filip za nemačke medije, mogao bi svake godine da ugosti 50 venčanja. Upita i interesa ima dovoljno, ali ne i radne snage. Zbog toga može da pristane na održavanje između 10 i 15 venčanja godišnje, prenosi Feniks magazin.

Nedostaje kadra – u kuhinji, servisu, upravi i računovodstvu

Primer ugostitelja iz Donje Saksonije nije jedini. Nemačka agencija za zapošljavanje izvestila je o 33.160 slobodnih radnih mesta u ugostiteljstvu u junu.

Krovna organizacija koja okuplja ugostitelje Dehoga pretpostavlja kako nedostaje dvostruko više kvalifikovanih radnika. U Nemačkoj nedostaje više od 66.000 kuvara, pomoćnika u kuhinji, konobara i drugog uslužnog osoblja. Zbog nedostatka kadra restorani uvode više slobodnih dana za radnike i skraćuju svoje jelovnike i/ili radno vreme.

Gastronomija ponovo u usponu

Ne manjka tražnje. Ifo institut nedavno je došao do zaključka kako je ugostiteljstvo u Nemačkoj u usponu. Barem u velikim gradovima kao što su Minhen, Berlin, Hamburg, Štutgart i Drezden – prodaja je sada znatno bolja od 2019. godine.

U Berlinu je, na primer, prodaja oko 60 posto veća nego pre pandemije. U ostalim gradovima rast se kreće između 25 i 35 posto. Ali zarada je takođe porasla u proseku u celoj zemlji, iako su dobici u ruralnim područjima manji.

No iako industrija dobro posluje, premalo radnika želi u njoj da radi. Naprotiv, mnogi odlaze te se ne vide dugoročno u ugostiteljstvu.

"U hotelu jednog kolege cela kuhinjska postava dala je otkaz u roku od nedelju dana", kaže Sebastijan Rajzner iz sindikata NGG u Berlinu. Slučaj se dogodio u leto 2022, ali je primer za mnoge firme, pišu nemački mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.