Svet

Sreda, 31.08.2022.

14:59

Prizemljen H-47, jedan od simbola američke vojske

Vojska SAD prizemljila je svoju flotu "radnih konja" – helikoptera tipa H-47 Činuk, ikone američkih ratova od Vijetnama do Bliskog istoka.

Izvor: B92.net

Prizemljen H-47, jedan od simbola američke vojske
Foto: Shutterstock/BeAvPhoto

Na taj potez odlučiili su se zbog nekoliko slučajeva požara na motoru, navela je američka vojska juče, prenosi Difens post.

Ostareli B-52 dobija "najveću modifikaciju" ikad: Rok upotrebe produžen barem do 2050.

Tako će nekih 400 dobro naoružanih, "hevi djuti" Činuk helikoptera ispasti iz službe, zbog onoga što proizvođač motora Hanivel opisuje kao "sumnjivi O-prstenovi" koji nisu u skladu sa specifikacijom a korišćeni su na nekim letelicama. Hanivel navodi da nije odgovoran za te prstenove ali ne navodi ko ih je proizveo i ugradio.

"Vojska je identifikovala uzrok curenja goriva koje je dovelo do manjeg broja požara motora u izolovanom broju H-47 helikoptera i primenjuje mere za rešavanje tog pitanja", navela je portparolka vojske SAD Sintija Smit.

"Iako to nije dovelo do smrtnih slučajeva niti povreda, vojska je privremeno prizemljila flotu H-47 kako bi se izbegla svaka sumnja, dok se ne primene pomenute mere", navela je ona.

Činuk helikoptere, koje osim SAD koristi i Britanija i još skoro 20 zemalja, proizvodi Boing.

Imaju dva rotora i mogu da ponesu veliki teret a dobro su naoružani za situacije u borbi.

Ove godine je Nemačka navela da planira kupovinu 6o ovih letelica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

23 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: