Vesti -

Počelo je: Riši, mariš li? FOTO

Desetine hiljada medicinskih sestara i zaposlenih u Hitnoj pomoći u Velikoj Britaniji stupili su danas u dvodnevni štrajk.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ADAM VAUGHAN
EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Sindikati navode da je ovo najveći štrajk u istoriji javnog zdravstvenog sistema u Britaniji, preneo je AP.

Sindikati medicinskih sestara su saopštili da će se pružanje hitne pomoći i lečenje pacijenata obolelih od kancera nastaviti tokom njihovog 48-časovnog štrajka, ali da će na hiljade zakazanih pregleda i lakših intervencija verovatno biti odloženo.

Zaposleni u Hitnoj pomoći naveli su da će odgovoriti na najhitnije pozive tokom celodnevnog štrajka.

Šeron Grejem, generalna sekretarka sindikata Junajt, koji predstavlja deo zaposlenih u Hitnoj pomoći, izjavila je juče da "ni na kom nivou nije bilo razgovora sa vladom" o platama.

Ona je pozvala britanskog premijera Rišija Sunaka da "dođe za sto i pregovara, zasuče rukave i pregovara o platama u Nacionalnom zdravstvenom sistemu, jer to je ono što je potrebno".

EPA-EFE/ADAM VAUGHAN
EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Pet Kalen, predsednica sindikata medicinskih sestara Kraljevskog koledža, rekla je da bi smislena ponuda vlade mogla da dovede štrajk "brzo do kraja".

Sindikati traže povećanje plata za tekuću godinu, ali je vlada navela da će razgovarati samo o narednoj godini.

Ministar zdravlja Stiv Barkli pozvao je sindikate da prekinu štrajkove, krenu napred i uđu u konstruktivan dijalog o platama za 2023-2024. godinu.

EPA-EFE/ADAM VAUGHAN
EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Na štrajk su se odlučile medicinske sestre u Engleskoj, dok su u Škotskoj i Velsu, koji imaju poluautonomne vlade zadužene za zdravstvenu politiku, sindikati odlučili da ne stupe u štrajk dok se pregovori nastavljaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.