Počela serijska proizvodnja S-500

Rusija je već počela serijsku proizvodnju najnovijeg PVO sistema S-500 (prometej), izjavio je danas Jan Novikov, generalni direktor koncerna Almaz-Antej.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.04.2022.

10:51

Počela serijska proizvodnja S-500
Ilustracija: Depositphotos/Shuripusta

On je za časopis "Nešenel difens" (National Defence) rekao da je serijska proizvodnja sistema S-500 organizovana korišćenjem najnovijih dostignuća domaće nauke i tehnike, prenosi agencija RIA Novosti.

Novikov je ukazao da borbene mogućnosti tog sistema znatno prevazilaze mogućnosti ranije kreiranih protivvazdušno-raketnih sistema. Istakao je da će S-500 postati osnova ruskog vazdušno-kosmičkog odbrambenog sistema i da će biti isporučen vojsci u postavljenom roku.

S-500 „prometej“ pripada novoj generaciji PVO sistema zemlja–vazduh. Reč je o univerzalnom kompleksu za presretanje na velikim daljinama i na velikim visinama, sa povećanim mogućnostima za protivraketnu odbranu.

Radijus uništenja sistema S-500 je oko 600 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: