Pica poskupela u EU 16 odsto, najviše kod naših komšija

Cena pice i francuske pite kiš u Evropskoj uniji porasla je u decembru za 16 odsto u odnosu na godinu dana ranije, saopštio je danas Evrostat.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 08.02.2023.

17:08

Pica poskupela u EU 16 odsto, najviše kod naših komšija
Ilustracija: Depositphotos/Nitrub

Dok se ljubitelji hrane u SAD pripremaju za proslavu nacionalnog Dana pice 9. februara, potrošači u EU će morati da izvade iz svojih džepova više novca da bi uživali u parčetu najpoznatije italijanske brze hrane, preneo je Rojters.

Poskupljenje pice je variralo širom zemalja EU, pri čemu je Mađarska na vrhu liste Evrostata sa 46 odsto godišnjeg rasta cena, a slede Litvanija i Bugarska sa 39 procenata.

Najmanja poskupljenja pice i kiša, prema Evrostatovom novom indikatoru, zabeležena su u Luksemburgu sedam odsto, Italiji 10 procenata i Francuskoj 13 odsto.

Ukupna inflacija u zoni evra porasla je u decembru za 9,2 odsto na godišnjem nivou, uz povećanje cene hrane, alkohola i duvana za 13,8 procenata, izvestila je agencija prošlog meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

18 h

Podeli: