Vesti -

Pada cena nafte: Zabrinjavajuće vesti iz Kine "obaraju" barel

Cene nafte danas su pale na 73 dolara na međunarodnim tržištima.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: shutterstock, Fahroni
Foto: shutterstock, Fahroni

Razlog tome je jer su trgovci zabrinuti zbog pada aktivnosti u kineskom industrijskom sektoru, što signalizira slabiju potražnju za energentima.

Na londonskom tržištu, barel se prodavao po ceni 73 centa nižoj od jučerašnje zaključne cene od 72,98 dolara. Juče je zaključio trgovinu sa gubitkom od 3,53 dolara.

Na američkom tržištu je cena barela pala za 90 centi na 68,56 dolara. Juče je trgovinu zatvorila za minus 3,21 dolar. Tržišta je juče potresla bojazan da američki Kongres neće na vreme suspendovati limit državnog duga, što bi značilo da država od 5. juna neće moći uredno da izmiruje svoje finansijske obaveze.

Grupa republikanskih poslanika nagovestila je da bi mogla da blokira zakon, ali je predsednik Predstavničkog doma Kevon Makarti, republikanac, naglasio da je uveren da će zakon "proći". Trgovce je u sredu uznemirio izveštaj koji pokazuje pad kineske industrijske aktivnosti u maju.

Tržišta pokušavaju da procene da li će OPEK+ promeniti politiku proizvodnje, pošto je ministar energetike Saudijske Arabije najavio nevolje za trgovce koji spekulišu o padu cena, dok potpredsednik ruske vlade ne očekuje probleme pošto je snabdevanje prekinuto pre mesec dana.

Promene ne očekuju ni analitičari britanske banke HSBC, koji predviđaju da će pojačana tražnja za naftom u Kini i na Zapadu od leta rezultirati manjkom ponude u drugoj polovini godine.

Pročitajte još:

Potpuno neočekivano: Kina slabi

Objavljeni skrivani podaci: Kina u problemu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.