Biz - B92.net

Nemaju drugog izbora, spremaju se za mogući prekid gasa; "To nas boli"

Usled nesigurnosti oko snabdevanja gasom iz Rusije, brojne austrijske kompanije počele su pripreme za zamenu gasa drugim energentima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/63ru78
Ilustracija: Shutterstock/63ru78

Austrijski agrarni koncern "Agrana" započeo je pripremu svojih gorionika, kako bi pored gasa mogli koristiti i lož-ulje.

"To nas boli, ali je potrebno kako bismo osigurali snabdevanje i pripremili se za mogući prekid isporuke ruskog gasa", objasnio je direktor kompanije Markus Milajzen za dnevnik "Klajne cajtung".

On je ukazao da je trenutno potreba za gasom za proizvodnju šećera i skroba posebno velika i da će to uticati i na jesenju potrebu, kada je berba šećerne repe i krompira.

Kada je reč o fabrici tog koncerna u Rusiji, koja proizvodi voćne sirupe, Milajzen kaže da kompanija i pored rata u Ukrajini ne namerava da je zatvori.

"Svakodnevno se borimo sa pitanjem kako treba da se ponašamo ispravno. Ali, iako Agrana osuđuje najoštrije napad na Ukrajinu i podržava sankcije, ona ima obaveze prema običnim ljudima, stanovništvu Rusije. Mi smo deo lanca snabdevanja namirnicama, proizvodimo osnovne namirnice. Zbog toga smo uvereni da je ispravno da ostanemo i osiguramo snabdevanje namirnicama", objasnio je on.

U Rusiji ta kompanija zapošljava oko 600 ljudi.

Milajzen, govoreći o šećeru, rekao je da očekuje rast cene tog proizvoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.