Nemački avioni mogu bez ruske nafte; Ipak, putnike čekaju skuplje karte

Nemačka vazduhoplovna industrija procenjuje da može da podnese mogući embargo na energente iz Rusije.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.04.2022.

15:38

Nemački avioni mogu bez ruske nafte; Ipak, putnike čekaju skuplje karte
Ilustracija: Dima Moroz/Shutterstock

Takođe, procenjuje da u slučaju uvođenja sankcija verovatno neće biti većih prekida u vazdušnom saobraćaju.

"Embargo može da dovede do ograničenja i viših cena. Ali već danas veći deo nafte koji industrija koristi stiže u luke na Severnom moru. Ne očekujemo da će embargo da izazove velika otkazivanja letova", izjavio je predsednik Udruženja nemačke vazduhoplovne industrije (BDL) Peter Gerber.

Zbog napada Rusije na Ukrajinu Evropska unija je već uvela embargo na uvoz ruskog uglja i brojne druge do sada nezabeležene sankcije. Međutim, stalno se razmatra i embargo na ruski gas i naftu, što Nemačka i još neke zemlje za sada ne žele zbog štete po privredu. Ni na aerodromu Berlin Brandenburg (BER) potpuna obustava saobraćaja sada nije realna, čak ni u slučaju da prestane da radi rafinerija Šved u Brandeburgu, koju drži ruski koncern Rosnjeft, kaže Gerber.

"Sa druge strane, u poslednje vreme su se desile neke stvari koje su bile nezamislive i zato ne treba ništa isključiti", dodao je Gerber.

Potrošači ipak, rekao je, treba da računaju na skuplje karte, prenosi dpa. "Letenje će da bude skuplje. Rastu cene kerozina, ali i infrastrukturni troškovi, pošto na primer i kontrole letova podižu cene", pojasnio je Gerber.

Predsednik BDL uprkos ratu očekuje veliku potražnju: "Ako se pogleda ukupno tržište, želja za putovanjima se za sada nije smanjila."

Vazduhoplovni sektor će sa početkom letnjeg reda letenja udvostručiti ponudu i tako dosegnuti oko 85 odsto saobraćaja iz pretpandemijske 2019. Kada je reč o privrednom saobraćaju, posle Uskrsa se delom dostiže 75 odsto pretpandemijskog nivoa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: