Svet

Utorak, 21.06.2022.

17:06

Nemačka industrija očekuje rast od svega 1,5 odsto

Nemačka industrija drastično je umanjila svoju prognozu privrednog rasta za ovu godinu, na svega 1,5 odsto, saopštio je Savez nemačke industrije.

Izvor: Tanjug

Nemačka industrija očekuje rast od svega 1,5 odsto
Ilustracija: Shutterstock/estudio Maia

Na početku godine je industrija još prognozirala rast od 3,5 odsto za tekuću godinu.

Predsednik Saveza nemačke industrije Zigfrid Rusvurm rekao je da je rat u Ukrajini prikazao Ahilovu petu Nemačke, a to je bezbednost snabdevanja energijom, sirovinama i osnovnim tehnologijama.

On je kazao da industrija očekuje oporavak privrede, u smislu povratka na nivo pre korone, najranije krajem godine, ali uz preduslov da ima dovoljno ruskog gasa za zapadnu Evropu.

"Prekid isporuke ruskog gasa imao bi katastrofalne posledice po industriju i našu privredu bi dovelo u recesiju", naglasio je Rusvurm.

Inače, industrija je umanjila i rast izvoza, za koji je, na početku godine prognozirala za 2022. rast od 4,5 odsto, a sada svega 2,5 procenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

17 h

Svet

Rusi gube: Sve ide Ukrajini

Članice Evropske unije pristale su da preusmere oko tri milijarde evra zamrznute državne imovine Rusije za zajedničku kupovinu oružja za Ukrajinu.

18:55

10.5.2024.

1 d

Podeli: