Svet

Utorak, 21.11.2023.

12:29

Ne mogu da se odluče na koju stranu, ali Nemci jasni: "Želimo litijum"

Snaženje privatnih investicija u Africi i saradnja u održivim energetskim projektima glavne su teme dvodnevne konferencije u Berlinu Čvrsto uz Afriku.

Izvor: DPA

Ne mogu da se odluče na koju stranu, ali Nemci jasni:
Foto: shutterstock, Evgeny_V

Nemačka je pouzdan dugoročni partner afričkih zemalja posebno u oblasti zelene energije, rekao je na početku skupa u ponedeljak kancelar Olaf Šolc.

Interesovanje nemačkih kompanija za Afriku je, dodao je, ogromno, a vlada nastoji da ih olakša povoljnim garancijama.

"Jasno je da se ogroman ekonomski potencijal može iskoristiti samo kroz velike privatne investicije", rekao je Šolc.

Afrika je otvorena za partnerstva sa Evropom iako poslednjih godina jača svoje veze sa Kinom, rekli su predsednik Afričke unije Azil Asumani i predsednik Komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat.

S druge strane, javni dugovi i krediti s visokim kamatama najveće su opterećenje za mnoge afirčke zemlje, rekli su Asumani i Mahamat.

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer je kazao da će saradnja afričkih i evropskih zemalja osnažiti njihov uticaj u svetu.

Konferencija je rezultat inicijative koju je Nemačka pokrenula 2017, tokom svog predsedavanja grupom zemalja G20. Cilj je da se poprave ekonomski uslovi u državama CwA kako bi bile privlačnije stranim privatnim investitorima.

U CwA je sada 13 afričkih zemalja: Egipat, Etiopija, Benin, Burkina Faso, Obala slonovače, Gana, Gvineja, DR Kongo, Maroko, Ruanda, Senegal, Togo i Tunis. Još nekoliko država je pokazalo interesovanje da se pridruži.

Na samitu u Berlinu su i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, predsednik Francuske Emanuel Makron i premijer Holandije Mark Rute.

Nemačka ministarka za razvoj Svenja Šulce je rekla da je interesovanje nemačke vlade na samitu usredsređeno na otvaranje održivih radnih mesta investiranjem u Afriku.

"Slažemo se da radna mesta moraju biti održiva, da moraju doprinositi zaštiti klime", rekla je Šulce za radio Dojčlandfunk.

"Želimo litijum, želimo kobalt za obnovljivu energiju iz afričkih zemalja, na primer. Ali to hoćemo na način da se otvaraju održiva radna mesta, da nema dečjeg rada i da se ne uništava životna sredina", rekla je nemačka ministarka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Podeli: