Vesti -

Nakon 30 godina: Japanu preti gubitak pozicije u MMF-u

Japanu nakon 30 godina preti gubitak pozicije drugog najvećeg akcionara MMF zbog slabog ekonomskog rasta i pada japanskog jena.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Na osnovu sadašnje formule, zasnovane na ekonomskoj moći, Kina i Nemačka najverovatnije prestići će Japan, tako da će Tokio pasti na četvrto mesto, prenosi Kjodo njuz.

Glavni razlog je slab ekonomski rast Japana i niža vrednost japanske valute u odnosu na američki dolar i druge glavne svetske valute.

Japanska vlada je podržala ideju o povećanju kapitalnih resursa MMF-a u pregovorima "iza zatvorenih vrata", ali insistira na zadržavanju trenutne kvote fonda, prema zvaničnicima koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni.

MMF generalno revidira svoje kvote najmanje na svakih pet godina. Cilj plana za povećanje finansiranja institucije sa sedištem u Vašingtonu je pomoć zemljama u usponu i zemljama u razvoju koje pate od nedostatka novca usled pandemije koronavirusa i drugih problema.

Pored odluke o tome koliko data članica treba da doprinese, kvota u velikoj meri određuje njenu moć glasa u pitanjima MMF.

Prethodno povećanje kapitala MMF odobreno je 2010. godine.

SAD su trenutno najveći akcionar MMF sa 17,4 odsto svih kvotnih udela, a slede Japan sa 6,5 odsto i Kina sa 6,4 odsto. Ako se za računanje kvota bude koristila sadašnja formula, kineski udeo će skočiti na 14,4 odsto, a američki pasti na 14,8 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.