Moskva se nada: "Globalne gladi neće biti"

U Moskvi se nadaju da globalne gladi neće biti, cene žita su u padu.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 17.08.2022.

13:42

Moskva se nada:
Ilustracija: Shutterstock/Frolova_Elena

To je izjavio direktor Departmana za ekonomsku saradnju pri Ministarstvu inostranih poslova Rusije Dmitrij Biričevski, prenosi Sputnjik.

"Hajde da ne budemo potpuni pesimisti. Nadam se da globalne gladi neće biti, štaviše, cene žita su u nezadrživom padu u poslednjih nekoliko meseci. Umnogome je to zahvaljujući sporazumima koji su bili postignuti između Rusije, Ujedinjenih nacija, Turske i Ukrajine", izjavio je Biričevski za TV kanal Rusija 24

On je objasnio da su u toku isporuke ruskog žita u razne krajeve sveta, počele su i prilično aktivno se odvijaju isporuke ukrajinskog žita iz crnomorskih luka. Druga stvar je, istakao je, što svo žito zapravo ne dolazi do zemalja kojima je potrebno, već završi negde u Evropi ili u nekim prilično bogatim zemljama.

Istovremeno, istakao je diplomata, postoji opasnost od visokog rasta cena energenata i "zbog toga će se smanjiti konkurentnost evropske industrije".

Biričevski je takođe naglasio da se Rusija ni za koga ne zatvara i da je spremna da pomaže biznismenima i investitorima čak i iz neprijateljskih zemalja, ukoliko žele da rade u Rusiji, plaćaju poreze i unapređuju svoj biznis, uprkos volji ili signalima njihovih Vlada.

On je ocenio i da robna razmena Kine i Rusije raste ogromnim tempom i da je u prošloj godini iznosila oko 140 milijardi dolara.

S druge strane, kako je istakao, konfrontacija između Sjedinjenih Američkih Država i Kine zbog Tajvana neizbežno će dovesti do pogoršanja situacije u privredi i Vašingtonu neće biti lako.

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

22 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

8 h

Podeli: